Energy Outlook 2013


 

Energetika je velmi vzrušující odvětví.
Je s ní spjato specifické know-how, dynamika a napětí, ale i odpovědnost a respekt. Je naší každodenní součástí, život bez elektrické energie si už ani nedokážeme představit. Proto je důležité, aby to byl obor stabilní, s jasně definovanými pravidly, který myslí dopředu. I když bych si to přál, elektrárnu ani elektrické vedení nedokážeme vybudovat přes noc.

Dnes má energetika ke stabilitě velmi daleko. Byť má evropská energetická politika stanoveny tři cíle, bezpečnost dodávek, ochranu životního prostředí a stabilní ekonomický růst, pravidla, která by měla vést k jejich naplňování, jsou i protichůdná, a navíc často nahrazována jinými, ještě než stihnou být všemi zavedena. Výsledkem je tedy chaos, který způsobuje vysoké účty za elektřinu nebo stále reálnější hrozbu blackoutů.

Nacházíme se bezesporu v období velkých změn, doba uhelná končí a uvolňuje místo časům bezemisním. Otázkou zůstává, jak rychle, za kolik a jaké nízkouhlíkaté zdroje by měly v nové éře hrát prim. Vybírat můžeme z jádra, obnovitelných nebo plynových zdrojů. A to je také důvod, proč vám představuji první český Energy outlook - pojďme se společně zamyslet nad tím, z jakých elektráren chceme v budoucnu využívat
elektřinu pro svícení, vaření nebo třeba dobíjení elektromobilu.

Daniel Beneš
Generální ředitel ČEZ

 

Soubory ke stažení

Dokument Typ Velikost
Energy Outlook 2013pdf6 742 kB