Elektřina

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

 

Zdroj: Freepik.com

 Když se potřebujete rychle ohřát, elektrický přímotop je ideální

Elektrický přímotop je pouze doplňkový zdroj vytápění. Jako takový byl zkonstruován a přesně tak se chová. Co to znamená? Na rozdíl od hlavního zdroje vytápění je přímotop rychlý a jede na maximální výkon, tudíž vám vybranou místnost vytopí v poměrně krátké době. Typicky ho využijete například v domě, kde se potřebujete rychle zahřát, ale bude vám trvat dlouho, než například roztopíte krb, nebo je místnost příliš velká a temperování hlavním zdrojem by zabralo hodně času.

 

Jako sekundární zdroj topení ho oceníte

Své využití najde například i v hůře izolovaném domě, kde v zimě vzniká problém s nižší teplotou v horním patře, protože teplo uniká přes střechu. Nebo vám vyhřeje místnost, kterou normálně příliš nevyužíváte, tudíž nemá smysl ji soustavně temperovat (např. pokoj pro hosty). Většinou je mobilní, takže ho jednoduše přendáte tam, kde ho zrovna potřebujete. Pamatujte ale na to, že jak rychle a s jak velkým výkonem prostor vytopí, tak rychle spotřebuje elektřinu. Právě z toho důvodu je vynikajícím pomocníkem, ale nesmíte ho používat denně a jako hlavní zdroj topení.

 

Druhy elektrických přímotopů a kam s nimi

Mezi topidly je obrovský výběr. Vždy záleží na tom, kam zamýšlíte daný přímotop umístit a jaký má být jeho účel. K přímotopům patří například radiátory, kterými vytopíte menší i střední místnosti. Konvektory, z nichž některé můžete dát i ven. Infrazářiče, ale i elektrické krby nebo různé topné panely. Některé modely mají kolečka, a tak je snadno přemístíte, existují ale i elektrické přímotopy, které vám budou staticky viset na zdi. Elektrické přímotopy do koupelny musejí mít ochranu IP24 kvůli vlhkosti. Pokud hledáte elektrický přímotop do koupelny, pak se nezapomeňte dívat právě po tomto údaji.

 

Spotřeba elektrického přímotopu: Napoví vám příkon

Výrobce uvádí spotřebu elektrického přímotopu jako příkon. To znamená, že pokud má přímotop spotřebu například 2 kW a vy platíte za elektřinu například 5 Kč za 1 kWh, pak vás bude stát hodina provozu elektrického přímotopu 10 Kč. Záleží na vaší distribuční sazbě, na konkrétním zařízení i na tom, jak dlouho a často bude běžet na plné obrátky. Pamatujte na to, že se jedná o doplňkový zdroj vytápění, určitě se nehodí k celoročnímu vytápění objektu. V takovém případě by vás jeho provoz skutečně stál majlant. Pokud ho budete používat jen občas, pak se určitě jedná o skvělého pomocníka, který vás rychle zahřeje a zároveň nezruinuje.

 

Tip: Přečtěte si také článek o energetických třídách spotřebičů.

26. 5. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Jakou spotřebu má vaše lednice za rok? Možná platíte zbytečně moc

Jakou spotřebu má vaše lednice za rok? Možná platíte zbytečně moc

Kolik energie si berou vaše spotřebiče, není věc, kterou je radno podceňovat. Staří žrouti elektřiny vás mohou ve finále přijít poměrně draho a leckdy se pak vyplatí investovat do nového, energeticky úspornějšího přístroje. A co taková lednice, která běží nonstop?

10. 5. 2022

Nejčtenější články