Fotovoltaika

Fotovoltaické panely v roce 2021: Jaké si pořídit?

Fotovoltaické panely mají delší životnost

Dlouhou dobu se majitelům rodinných domků fotovoltaické panely zkrátka nevyplatily. Jejich koupě byla příliš nákladnáužitek z nich nedostačující. S postupujícím pokrokem a novými moderními technologiemi a nástupem dotací se to však změnilo.

Za posledních 20 let se zefektivnila nejen jejich výroba, ale i účinnost, a navíc se prodloužila jejich životnost. Účinnost běžných solárních panelů se nyní pohybuje kolem 21 %. Jejich výkon každoročně degraduje zhruba o 0,5 % ročně. Běžné solární panely budou po 25 letech disponovat odhadem stále 85 % původního výkonu s tím, že jejich životnost se blíží zhruba 40 letům. I po takové době a s nižší účinností jsou ale stále funkční.

Panely jsou recyklovatelné

Solární panely se běžně skládají z:

  • hliníku,
  • skla,
  • plastových komponentů,
  • fotovoltaických článků z krystalického křemíku,
  • dalších kovů, jako je například stříbro.

U klasických panelů se podíl hliníku a skla pohybuje kolem 80–90 %, u tenkovrstvých pak přesahuje 95 %. Hliník, stejně jako sklo, patří k materiálům, které lze běžně recyklovat téměř ze 100 %.

Fotovoltaické články a těžké kovy jsou cennými materiály, které se vyplatí získat z panelů zpět. Pouze plasty lze recyklovat jen částečně nebo vůbec. Jejich podíl v solárním panelu je však mizivý.

3 typy fotovoltaických panelů

Existují 3 typy fotovoltaických panelů, ze kterých můžete vybírat. Každý z nich má svá pro a proti a hodí se na určitý druh střech.

1.      Monokrystalické panely

Monokrystalické panely vykazují nejvyšší účinnost. Za ideálních slunečních podmínek dosáhnou špičkové panely účinnosti až 23 %. Proto se hodí hlavně na střechy s omezenou plochou, ale zároveň dobrou orientací ke slunečnímu záření.

Monokrystalické panely poznáte podle tmavé až černé barvy. Vyrábějí se z jednoho kusu monokrystalického křemíku, ze kterého se za tepla tahají tenké plátky zvané wafery. Tento způsob výroby je ale poměrně náročný, což se promítá do vyšší ceny těchto panelů, rozdíl však není nijak výrazný.

2.      Polykrystalické panely

Polykrystalické panely nabízejí účinnost přibližně 15–17 %. Díky své struktuře ale dokážou zachytit sluneční světlo i z ostrého úhlu. Jsou tak vhodné na střechy, které nemají ideální orientaci vzhledem ke směru slunečního záření.

Pro polykrystalické panely je typická modrá barva. Vyrábějí se metodou lisování rozdrceného křemíku, takže při tom najdou využití i zbytky z výroby monokrystalických panelů. Produkce polykrystalických panelů je tedy výrazně snazší, a tím pádem bývají levnější. Nicméně výrobci solárních panelů od výroby tohoto typu panelů pomalu ustupují.

3.      Amorfní panely

Amorfní panely mají nejnižší efektivitu – přibližně 7–11 %. Jejich velkou výhodou je ale nízká hmotnost a minimální tloušťka. Proto se využívají hlavně tam, kde by těžké panely příliš zatěžovaly křehké konstrukce.

Vhodné jsou také na střechy se špatnou orientací vůči slunci. Amorfní panely jsou tvořeny tenkými křemíkovými vrstvami, díky čemuž dokážou pohltit i velmi rozptýlené světlo. V letních měsících se navíc tolik nepřehřívají, a proto mají nižší tepelné ztráty a lépe využijí potenciál slunečního svitu než monokrystalické a polykrystalické panely.

Výběr správných panelů výrazně ovlivní efektivitu vaší solární elektrárny, tudíž i návratnost investice. Pokud si nejste zcela jisti, jaké panely pro vás budou ty nejvhodnější, proberte vše s odborníkem.

 

21. 6. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články