Elektromobilita
Energetická soběstačnost

Nabíjecí stanice pro elektromobil: Jak nabíjet doma?

 

Foto: ČEZ

 

Elektromobilita poskytuje mnohé výhody

Výrobci aut pevně počítají s novým, ekologičtějším směrem dopravy a počet prodaných elektromobilů strmě roste. Mezi výhody e-mobility patří zejména bezemisní provoz, který zajišťuje zdravější ovzduší a nižší dopad dopravy na klimatické změny. Takové řešení je nejen ekologické, ale také úsporné. Navíc, domácí dobíjecí stanice pro elektromobily (wallbox) jsou finančně dostupné a umožňují rychlé dobíjení při maximální bezpečnosti (více níže).

Cena za ujetý kilometr (která činí průměrně kolem 0,50 Kč při nabíjení v domácím prostředí dle typu vozu a vlastností jízdy) pak přináší zhruba 4× větší finanční úsporu ve srovnání s tím, na kolik vyjde jízda na benzín či naftu. Elektromobily jsou ještě k tomu skoro bezúdržbové – odpadá výměna oleje, svíček a dalších často poruchových komponent zážehového motoru. Díky elektropohonu jsou elektromobily také tišší, zvuková hladina se pohybuje ve stejné decibelové míře jako holení strojkem. Majitelé elektromobilů navíc platí nejnižší povinné ručení a nemusí platit ani za dálniční známku v České republice.

 

Kde se dá nabíjet elektromobil?

Vozy na elektrický pohon lze dobíjet ve veřejné síti, ve firmě nebo doma.

 

  • Dobíjení elektromobilu ve veřejné síti: Nabíjecí stanice naleznete u supermarketů, v garážích nebo u čerpacích stanic a kolem hlavních dopravních tepen. Nikdy však nemáte jistotu, že bude u stojanu zrovna místo, cena za kW je oproti domácímu nabíjení ve výhodné sazbě také trochu vyšší.

 

TIP: Využijte naši mapu dobíjecích stanic rozesetých po celé ČR.

 

  • Dobíjení elektromobilu ve firmě: Zejména u větších vozových parků se firmě vyplatí přechod na elektromobilitu. V takovém případě bývá v areálu firemní dobíjecí infrastruktura, kterou lze po domluvě využít i jako benefit pro majitele soukromých elektromobilů.
  • Dobíjení elektromobilu doma: Vlastníci elektromobilů z více než tří čtvrtin dobíjejí auta doma. Tento způsob poskytuje nejvyšší komfort. Večer zaparkujete u domu, začnete auto nabíjet a ráno jej máte připravené s plnou baterií hned u dveří. S domácím nabíjením můžete také nejvíce ušetřit.

 

Foto: Michael Fousert, Unsplash

 

AC a DC nabíjení

Je důležité rozlišovat AC a DC nabíjení. Při pomalejším, AC (alternating current) dobíjení vstupuje do elektromobilu ze stojanu, wallboxu nebo zásuvky střídavý proud, vůz si ho pak musí v palubní nabíječce sám přeměnit na stejnosměrný. Z tohoto důvodu je AC dobíjení pomalejší – druhý typ nabíjení, označovaný jako DC (direct current), totiž využívá rovnou stejnosměrný proud. Rychlonabití baterie elektromobilu pomocí DC stojanu tak může trvat třeba jen 30 minut.

 

V domácích a firemních podmínkách se nejčastěji setkáte s AC dobíjením – auto se dobíjí delší čas při parkování. Tento typ dobíjení podporuje každý elektromobil, AC nabíječky jsou navíc technologicky i administrativně snazší na instalaci. Na cestách ale určitě oceníte DC rychlonabíječky, díky kterým rychle „natankujete“ a brzy vyjedete zpět na silnici.

 

Domácí nabíjení elektromobilů – snížený tarif, úspora a pohodlí

Majitelé a nájemci elektromobilů mají možnost získat sníženou cenu za elektřinu v určitém čase. Zvýhodněná sazba v tarifech C27d nebo D27d pak poskytuje zejména ve večerních hodinách levnější proud pro celou domácnost. Nočním nabíjením tak můžete ušetřit i 50 % nákladů oproti nabíjení při normální sazbě.

 

Pro domácí nabíjení elektromobilu si musíte nainstalovat nabíjecí stanici - tzv. wallbox. Její výkon se udává v kilowattech, čím je vyšší, tím lépe (pozor ale na maximální příjem výkonu u vašeho typu elektromobilu, který ukazuje palubní nabíječka). AC nabíjení lze provádět ze zásuvky, lepší ale je pořídit si výkonnější a bezpečnější wallbox. Čím větší je kapacita baterie, tím déle ji budete nabíjet – pomocí wallboxu třeba během noci, přes zásuvku i 2 dny. Záleží na typu elektromobilu a jeho technologických možnostech.

 

Další možností je zřízení výkonnější zásuvky. Namísto klasické 230V si můžete pořídit třífázovou průmyslovou zásuvku (400V, výkon až 22 kW), ta sníží čas nabíjení asi o třetinu. Musíte si však dát pozor na elektrické rozvody a jejich přetížení, jinak při takovém dobíjení hrozí zkrat. Nejbezpečnějším a nejrychlejším řešením dobíjení elektromobilu je proto zmíněný wallbox.

 

TIP: Veškeré příslušenství pro nabíjení elektromobilů včetně wallboxů a kabelů naleznete zde.

 

Foto: Ed Harvey, Unsplash

 

Wallbox se umístí na zeď garáže či domu nebo do prostoru parkovacího stání na stojan, díky tomu poskytuje bezpečné a rychlé dobíjení i dostatečný komfort. Moderní wallboxy můžete řídit na dálku přes telefon a korigovat tak časování a spouštění nabíjení. Předem však musíte nechat zkontrolovat rozvody odbornou kontrolou, profesionály budete potřebovat také na samotnou instalaci wallboxu. Cena dobíjecí stanice pro elektromobily v podobě wallboxu se pohybuje od cca 12 000 do 60 000 Kč.

 

TIP: Vyzkoušejte náš konfigurátor elektromobility, který najde řešení na míru podle vašich požadavků.

8. 2. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Možná se právě rozhodujete, jestli si pořídit auto na elektrický pohon, a máte spoustu otázek. Vyvracíme 5 mýtů, které se kolem elektromobilů vznášejí jak pára nad hrncem. Jak je to skutečně s dojezdem, nabíjením doma a na cestách nebo s kontroverzní výrobou baterií do elektromobilů? A kdy se vlastně majitelům elektroaut vyplatí fotovoltaická elektrárna, je to všechno opravdu tak „zelené“, jak se říká?

12. 10. 2023
Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Dobíjení elektromobilu na cestách nemusí být žádnou vědou. Obsluha není o nic méně složitá než tankování u klasického stojanu. Stačí k tomu aplikace FUTURE/E/GO skupiny ČEZ, nebo speciální čip. V našem článku se dozvíte vše, co k nabíjení svého elektromobilu potřebujete.

13. 9. 2023
Dojezd a nabíjení elektromobilu: Dobíjet můžete i doma přes noc

Dojezd a nabíjení elektromobilu: Dobíjet můžete i doma přes noc

Auta na elektřinu se těší stále větší popularitě a automobilky šlapou do jejich vývoje na maximum. Jak je to vlastně s dobíjením elektroaut, jaké máte možnosti a jak je to s dojezdem během zimy, kdy teploty klesají pod bod mrazu? Na vše vám odpovíme v našem článku.

6. 4. 2022

Proč si pořídit elektromobil

Elektromobily se poslední roky těší nebývalé popularitě. Stojí za tím vidina ekologičtějšího přístupu, ale i snaha o úsporu peněz. Přesto se mnoho majitelů vozidel staví k elektromobilům skepticky, a to zejména kvůli vyšší pořizovací ceně. Proč byste si měli elektromobil pořídit?

11. 9. 2021
Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Elektromobily jsou v posledních letech velkým trendem nejen v zahraničí, ale i u nás. Špičkové automobilky z celého světa dodávají každoročně na trh nové modely, kterými se snaží uchvátit své zákazníky. Jaké jsou výhody elektrovozidel a které značky jsou v Česku nejpopulárnější?

13. 7. 2021

Nejčtenější články