Fotovoltaika
Nová zelená úsporám

Nová zelená úsporám – dotace na fotovoltaickou elektrárnu

 

Foto: Unsplash

 

Dotace z programu Nová zelená úsporám končí 31. 12. 2021

Vlastní fotovoltaická elektrárna poskytuje mnoho výhod, patří mezi ně hlavně snížení pravidelných nákladů na elektřinu, nezávislost na distribuční síti a využití ekologického a obnovitelného energetického zdroje. Právě kvůli snížení produkce emisí a zlepšení stavu ovzduší jsou ekologické způsoby získávání elektřiny dotovány Státním fondem životního prostředí ČR prostřednictvím programu Nová zelená úsporám.

Tento dotační program se však žadatelům uzavírá po vyčerpání stanovené alokace, nejpozději pak na konci roku 2021. Jaký bude další postup úřadů a kdy budou známy podmínky nového dotačního programu, zatím nikdo neví, ale s ohledem na zodpovědný přístup k ochraně životního prostředí budou dotace na fotovoltaiku  takřka jistě pokračovat i v následujících letech. Proto je důležité podat žádost o dotaci co nejdříve – nemusíte se bát náročné administrativy či zamítnutí, díky garanci od ČEZ budete provedeni celým procesem snadno, rychle a „bezbolestně“. Navíc máte jistotu, že i v případě zamítnutí oprávněné dotace obdržíte finance v plné výši, i kdyby je měl vyplatit samotný ČEZ.

 

TIP: Garanci dotace od ČEZ využilo již více než 1 000 spokojených klientů.

 

Kdo má nárok na dotaci na FVE od Nová zelená úsporám?

Nárok na dotaci pro pořízení FVE má majitel nemovitosti, který chce umístit FVE na objekt určený k bydlení. Zároveň musí být minimálně 70 % vyrobené energie využito ke spotřebě v dané domácnosti a žadatel nesmí mít podanou jinou aktivní žádost.

 

Dotaci na FVE zařídíte snadno s pomocí ČEZ specialistů. Foto: Vivint Solar, Unsplash

 

Vyřízení dotace s ČEZ

Při vyřizování žádosti musí zákazník nejdříve sám zaplatit plnou částku, po výměně elektroměru (resp. po podání žádosti o výplatu dotace) mu je pak zpětně vyplacena dotace v odpovídající výši. Díky úvěru od ČEZ ale nemusíte zdlouhavě šetřit – na začátku žádosti vám poskytneme výhodnou půjčku až do 1 000 000 Kč, kterou můžete pokrýt počáteční investici.

 

Jak celý proces žádosti o dotaci s ČEZ funguje?

  1. Po zjištění potřebných informací připraví naši specialisté návrh fotovoltaické elektrárny na míru vašim potřebám. Elektrárna bude samozřejmě splňovat podmínky dotace.
  2. Připravíme veškeré potřebné formuláře a smlouvu, na vás bude tyto dokumenty podepsat.
  3. Vyřešíme za vás registraci do programu Nová zelená úsporám a k žádosti dodáme veškeré potřebné podklady.
  4. Hned po instalaci fotovoltaického systému na váš dům zajistíme finalizaci celého procesu a vyplacení dotace na váš účet. Vyřízení celé dotace máte od ČEZ zdarma.

 

Na jak vysokou dotaci máte nárok?

Posouzení výše dotace se odvíjí od technických parametrů systému a dílčích soustav.

 

FVE s ohřevem vody

FVE s bateriovým úložištěm

FVE s tepelným čerpadlem

Akumulace do

teplé vody

baterie

teplé vody

Dotace až

85 000 Kč

155 000 Kč

155 000 Kč

 

TIP: V případě, že budete FVE instalovat na dům v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji, získáte zvýhodnění dotační částky o 10 %, vyšší částku dotace dostanou také majitelé památkově chráněných objektů.

 

4 nejčastější mýty o dotacích

Mezi lidmi koluje mnoho polopravd a mýtů vztahujících se k dotacím. Jaká je pravda ohledně nejčastějších výmyslů?

 

Mýtus 1: Na dotaci nedosáhne každý

O dotaci mohou žádat vlastníci nebo stavebníci rodinných domů, a to jak fyzické, tak právnické osoby. Zažádat si můžete před zahájením stavebních prací, v jejich průběhu či po skončení budování. Musí však jít o objekt určený k bydlení (na chaty a chalupy se dotace na FVE nevztahuje).

 

Mýtus 2: Dotace provází složitá administrativa, splnění podmínek je zdlouhavé

Nová zelená úsporám je k žadatelům mnohem vstřícnější než předchozí dotační program. Do 3 týdnů od podání žádosti budete vědět, zda je vše v pořádku, nebo zda je potřeba něco doplnit. Další 3 týdny trvá kontrola doložení realizace projektu. A nakonec – po podání žádosti o vyplacení dotace dostanete obvykle do 6 týdnů peníze na účet. Většina dokumentů se podává v obyčejné (notářsky neověřené) kopii, komunikace probíhá elektronicky přes e-mail. Pokud budete mít s vyplňováním formulářů problémy, můžete zavolat na bezplatnou linku 800 260 500, kde vám pomohou.

 

TIP: Pokud chcete mít dotaci zcela bez vyřizování, obraťte se na specialisty z ČEZ.

 

Projektová dokumentace a její soulad s realizací jsou pro udělení dotace na fotovoltaiku nezbytné. Foto: Gustavo Fring, Pexels

 

Mýtus 3: Peníze na dotace pocházejí z kapes daňových poplatníků

Peníze vyplácené v rámci dotací stát získává prodejem emisních povolenek jiným zemím. Díky těmto vybraným prostředkům se tak stát může zasadit o lepší životní prostředí v republice.

 

Mýtus 4: Pořízení FVE bez projektu a energetického hodnocení je levnější

Projektová dokumentace zpracovaná odborníkem zajišťuje kvalitní stavbu nebo rekonstrukci. Pouštět se do realizace bez projektu je hazard – bez zkušeností, bez jednoznačné specifikace stavebních opatření, bez potřebné kvalifikace pro bezpečnou stavbu a bez smyslu pro důležité detaily můžete rychle způsobit mnohem více škody než užitku. Následně bude nejspíše nutné opět investovat, tentokrát do oprav. Stejně tak se vyplatí energetické zhodnocení, díky kterému naleznete optimální energetické řešení a dosáhnete budoucího snížení výdajů za energie. Pro získání dotace je navíc potřebný soulad mezi dokumentací, energetickým zhodnocením i samotnou realizací.

1. 2. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články