Unikátní otáčivé hlediště projde rekonstrukcí, rozhodli o tom Jihočeši

27. 7. 2011

Evropský kulturní unikát, otáčivé hlediště v Týně nad Vltavou, získalo peníze na svou rekonstrukci. Příští divadelní sezonu čeká divadlo modernizace elektroinstalace a výměna vnitřního vybavení. Milovníci divadla se mohou těšit i na pohodlnější sedačky. Na rekonstrukci přispěla Nadace ČEZ darem 500 tisíc korun, které věnovala vltavotýnskému hledišti na přání jihočeských obyvatel v anketě Vaše volba.

Vltavotýnské otáčivé hlediště nabídne v budoucnu divákům více komfortu. „Scéna, která vyžaduje každoroční údržbu a opravy, funguje již od roku 1983. Ročně zde odehrajeme až 40 představení pro téměř osm tisíc návštěvníků. Třicet let provozu je na stavu zařízení hlediště znát, proto jsme rádi, že můžeme vybavení v takovém rozsahu obnovit,“ říká Ivan Sýkora, ředitel Divadelní společnosti Vltavan.

Největší změnu zaznamenají samotní diváci, neboť rovné a nepohodlné lavice nahradí ergonomicky tvarované sedačky. Výměny se dočká také zastaralá elektroinstalace, zázemí pro herce a další technická zařízení. Rekonstrukci provede divadlo z pětisettisícového daru Nadace ČEZ. Pro pomoc otáčivému hledišti se nadace rozhodla na základě doporučení veřejnosti v loňské anketě Vaše volba. Lidé si v ní mohli na internetu nebo vyplněním anketního lístku na vybraných kulturních akcích nominovat projekt ve svém regionu, který by si podle nich nejvíce zasloužil podporu. Do ankety se v roce 2010 zapojilo téměř 10 000 lidí. „Od lidí na jihu Čech jsme obdrželi desítky námětů na podporu. Nakonec jsme vybrali vltavotýnské otáčivé hlediště, které je jedinou scénou s otáčivým hledištěm pod širým nebem pro amatérské soubory v Evropě. Je škoda, že veřejnost většinou zná jen českokrumlovské divadlo, přitom Týn je centrem ochotnického divadla v jihočeském regionu s nepřetržitou tradicí již od minulého století,“ vysvětluje Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ. Svůj hlas dal vltavotýnskému divadlu také Milan Schánilec z Týna nad Vltavou, který svou volbu vysvětlil: „Spoustu divadelníků znám a vím, že na jejich představení jezdí lidé z celé republiky. Proto jsem si myslel, že se jim peníze budou hodit.“

Vltavotýnské „otáčko“ vzniklo v příjemném prostředí Bedřichových sadů v roce 1983. Herci z Divadelní společnosti Vltavan a hostujících souborů zde hrají během letní sezóny i čtyřikrát týdně, za divadelní sezónu je to až 40 představení. Do Týna nad Vltavou přiláká unikátní divadelní scéna tisíce turistů, část ze zahraničí.

Anketa Vaše volba nabízí lidem ve všech regionech ČR vybrat nebo navrhnout neužitečnější projekt z oblasti školství, zdravotnictví, vzdělávání, kultury, sportu včetně pomoci lidem se zdravotním handicapem nebo sociálně slabším osobám ve svém kraji. Projekt pokračuje i letos, hlasovat lze na webu www.cezregionum.cz nebo vyplněním anketního lístku.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Programy Nadace ČEZ: Oranžové hřiště, Oranžová učebna, Oranžové schody, Oranžové kolo a Podpora regionů. Více informací na www.nadacecez.cz. O dalších projektech podporovaných Skupinou ČEZ se dozvíte na www.facebook.com/pomahame.regionum.