13. 2. 2019

První blok Temelína začne plánovaně pozvolna snižovat výkon, odstávka začne za necelé tři týdny

Dnes v noci přejde první blok do provozu v tzv. výkonovém efektu. V jeho průběhu bude výkon reaktoru pozvolna snižován až na úroveň mírně pod 90 procent. V návaznosti na výkon reaktoru bude klesat výkon turbogenerátoru. Provoz na výkonovém efektu bude ukončen v pátek 1. března, kdy bude blok plánovaně odstaven pro výměnu paliva.

„Přechod na výkonový efekt ukazuje na bezporuchový provoz bloku v období od poslední odstávky pro výměnu paliva. Zjednodušeně řečeno to znamená, že jsme palivo během kampaně optimálně využili,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

První temelínský blok je v provozu od 1. března loňského roku. Z důvodu výměny paliva bude plánovaně odstaven za necelé tři týdny. Každý den se bude výkon bloku snižovat o necelé jedno procento. Při nižším výkonu reaktoru je možno dodatečně získat energii z některých použitých palivových souborů a tím je co nejefektivněji využít.

Druhý blok je v provozu na plném výkonu.Od začátku roku vyrobila elektrárna Temelín 2,26 TWh elektřiny. Loni Temelín zaznamenal historicky druhou nejvyšší výrobu (více najdete na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/6739.html). Aktuálně je výkonem 2x 1082 MWe největším českým zdrojem, který se spolu s elektrárnou Dukovany výraznou měrou podílí na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nemusí do ovzduší vypustit přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

 

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ