28. 6. 2019

V Temelíně mohou návštěvníci cestovat s jaderným palivem

S novým filmem, novou expozicí a delší otevírací dobou vstupuje Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín do prázdninového období. Energetici zájemce lákají na cestu paliva, cílí ale také na cyklisty, pro které může být temelínské infocentrum možností doplnit energii na jejich cestách jihočeskou krajinou.

Čtyřminutový film názorně představuje jednotlivé fáze výroby jaderného paliva, ale i jeho další osud poté, co opustí reaktor. Vedle toho energetici nově upravili jednu z výstavních místností. Zde mohou návštěvníci vidět maketu nového kontejneru na použité palivo. Ten reálný od Škody JS poprvé energetici využijí během této odstávky. Dosud totiž palivo skladovali v kontejnerech od německého výrobce GNS.

„Jaderné palivo je základem pro následnou výrobu elektřiny. Stále je opředeno řadou mýtů. Například radioaktivita čerstvého paliva je nepatrně vyšší než přírodní pozadí. Obsluha se ho může v rukavicích dotýkat. Použité palivo je naopak potřeba izolovat od životního prostředí. Nejen o tom je tato expozice,“

představil novinku Petr Šuleř, vedoucí komunikace jaderných elektráren ČEZ.

Po stopách paliva se vydají také návštěvníci tradičního Dne otevřených dveří. Více než dvě stovky lidí si budou moci elektrárny prohlédnout ve čtyřech termínech na přelomu srpna a září. A i tentokrát bude tématem cesta paliva.

Nedávno v temelínském Infocentru přivítali jubilejního 700tisícího návštěvníka ve své historii. (Více na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/jubilejni-sedmisettisici-navstevnik-temelina-odstavil-reaktor-59127)

Nabídku služeb ČEZ ve svých infocentrech průběžně rozšiřuje. Novinkou posledních let je možnost vyfotit na maketě reaktorového sálu, v zámeckém parku si projít ptačí stezkou nebo nahlédnout do útrob včelího úlu. (více informací najdete na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/6570.html)

Do Temelína jezdí nejen zájemci o jadernou energetiku. Od roku 2006 zde totiž pravidelně probíhají svatební obřady. Za 14 let už chladicí věže „svědčily“ 106 snoubeneckým párům.

Infocentrum JE Temelín je otevřeno denně od 9 do 16 hodin, o prázdninách pak od 9 do 17:30 hodin. Zámeček Vysoký Hrádek, který poskytuje infocentru zázemí od roku 1997, již několik let patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech. Více informací najde zde https://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/jaderna-energetika/jaderne-elektrarny-cez/ete/informacni-centrum.html.