Senioři z Pilníkova se zrelaxují v lázních, v Úpici zase cvičí s novými pomůckami

Hradec Králové, 17. ledna 2013 - Vybraní klienti Domova pro seniory v Pilníkově si v létě užijí víkendový lázeňský pobyt. Opožděný vánoční dárek v hodnotě 30 tisíc korun obdrželi v rámci charitativního projektu Skupiny ČEZ, jejich zaměstnanců a Nadace ČEZ Plníme přání. Nadace nadělovala také v Úpici. Za částku téměř 29 500 korun pořídí tamější firma Lotrando cvičební pomůcky pro individuální i skupinová cvičení seniorů, která jim pomáhají udržovat samostatnost a aktivní způsob života.

Léčebný program, relaxační procedury nebo rehabilitace budou ušity na míru jednotlivým účastníkům lázeňského pobytu, jejich zdravotnímu stavu a přání. Prodloužený víkendový pobyt si senioři z Pilníkova užijí v některých z českých lázní. „Senioři jsou bohužel dnešní společností často opomíjeni, proto velmi vítáme jakoukoli vstřícnost a ochotu tuto skupinu lidí podpořit,“ poděkoval Vít Petira, ředitel Domova pro seniory Pilníkov.

Zaměstnanci Lotranda zase využijí nové cvičební pomůcky při asistenci v místě bydliště klientů  i při skupinovém cvičení v sociálním centru. Hendikepovaní klienti a senioři nyní posilují oslabené části těla, od bolesti páteře či kloubů jim pomáhají pomůcky k balančnímu cvičení a jemnou motoriku procvičují pomocí hnětací terapeutické hmoty či rámu pro ruční tkaní. „Osobní asistenci přímo v domácnostech jsme od letoška rozšířili o aktivity odehrávající se přímo v našem centru. Zájemci si tak mohou společně zacvičit s fitness podložkami nebo si zahrát ruské kuželky,“ doplňuje Jaroslav Prouza, ředitel sociální firmy Lotrando.

V roce 2012 se projekt Plníme přání připojil k Evropskému roku seniorů a mezigenerační solidarity a společně s Kontem bariéry plní 28 přání starším lidem, skupinám i jednotlivcům. Ve východních Čechách získaly příspěvek celkem čtyři organizace. „Senioři rozhodně nepatří do starého železa. Proto jsme se rozhodli podpořit zájmová sdružení seniorů a jednotlivce, kteří svým aktivním stylem života obohacují své okolí,“ uvedla Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ společně s Kontem bariéry, které seniorům pomáhá v projektu SENSEN: Senzační senior, vytipovali a prezentovali na firemním intranetu 28 přání starších lidí, skupin i jednotlivců. Do společné sbírky již 6. ročníku Plníme přání přispělo 697 zaměstnanců celkovou částkou 525 933 korun. Nadace ČEZ pak přidala dalších 500 tisíc korun.

Projekt Plníme přání je charitativním projektem Skupiny ČEZ, jejich zaměstnanců a Nadace ČEZ. Oblast podpory vybírají sami zaměstnanci Skupiny ČEZ, sami také doporučují organizace a jednotlivce, ke kterým by měla pomoc směřovat. Vždy v předvánočním čase pak probíhá samotná sbírka. Zaměstnanci mají možnost darovat peníze, Nadace ČEZ přidá další část ze svých zdrojů.

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Leden 2013