Handicapovaní v Ostravě servírují mléčné koktejly a zákusky

Mléčný bar Naproti v centru Ostravy, který zaměstnává zdravotně postižené, připravuje rozšíření své nabídky o službu rozvážky svačin a obědů. Jde přitom o první a jediný sociální podnik v oblasti pohostinství v Moravskoslezském kraji. Handicapovaní tady připravují výborné občerstvení z kvalitních lokálních surovin a sami také zákazníky obsluhují. Na provoz „mlíčňáku“ a pořízení automobilu k rozvážkám přispěla Nadace ČEZ částkou 619 tisíc korun.

Mléčný bar provozuje Družstvo NAPROTI od ledna 2012. Během dvou let pomohli najít uplatnění už osmi handicapovaným. V letošním roce zahájí bar novou služby v podobě rozvozu svačin a obědů do firem a úřadů. „Rozšířením našich služeb reagujeme na poptávku zákazníků. Navíc je to další cesta, jak zvýšit propagaci našeho zařízení,“ vysvětlila Olga Rosenbergerová, předsedkyně Družstva NAPROTI.

Sociální firma se zaměřila na tradici ostravských mléčných barů, které se na území města dříve vyskytovaly hojně, v posledních letech však postupně vymizely. V nekuřácké provozovně s bezbariérovým přístupem nabízí široký sortiment pochutin a nápojů vyrobených z kvalitních čerstvých surovin od místních dodavatelů. Prostředí je přátelské i k těm nejmenším zákazníkům, na které čeká dětský koutek plný hraček a pohádek.

Na nákup užitkového automobilu a provozní náklady přispěla Mléčnému baru Naproti Nadace ČEZ v rámci grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Předkládané projekty se mohou týkat podpory dětí a mládeže, sportu, vzdělání, kultury nebo právě sociálních služeb. „Podpora handicapovaných má obrovský smysl. Je vidět, že mají zájem o plnohodnotný život a pracovní uplatnění, jen jim stačí podat pomocnou ruku,“ říká Zbyněk Stanjura člen správní rady Nadace ČEZ.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Kontakty:

Nadace ČEZ                                      Skupina ČEZ                                  Družstvo NAPROTI

Ondřej Šuch                                       Jaroslav František Jurča                 Olga Rosenbergerová

Tel: 725 628 760                                Tel: 606 782 063                              Tel: 724 824 904

ondrej.such {zavináč} cez {tečka} cz                          jaroslav.jurca {zavináč} cez {tečka} cz                     orosenbergerova {zavináč} dr-naproti {tečka} cz

Jaroslav Jurča, mluvčí ČEZ

Únor 2014

Soubory ke stažení:

Dokument Typ Velikost
Za Nadaci auto předával Zbyněk Stanjura paní Olze Rosenbergerové z družstva Naprotijpg1 970 kB
Zakoupený automobiljpg1 600 kB