Tiskové zprávy str. 1

Jaderné elektrárny

Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce využívat cyklobusy. Netradičním benefitem sleduje ČEZ především jejich bezpečnost. Zkušenosti z minulých let potvrzují, že kombinovaná doprava cyklobus-kolo má i zajímavé přínosy pro životní prostředí.

15. 4. 2024

Vzdělávání a nábor
Udržitelný rozvoj a ESG
Životní prostředí a obnovitelné zdroje
Elektrárny

WATERTOUR na Dlouhých stráních: exkurze v elektrárně zatraktivní brýle s virtuální realitou

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brýle s virtuální realitou. Umožní návštěvníkům podívat se i do míst, na které se v rámci exkurzí nedostanou, například do útrob turbíny nebo do 1,5 kilometru dlouhého přivaděče vody mezi horní a dolní nádrží.

14. 4. 2024

Životní prostředí a obnovitelné zdroje
Elektrárny

ČEZ letos investuje na Dlouhých stráních přes 400 mil. Kč

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni. Ještě o něco vyšší investice jsou v plánu i na příští rok. Souvisí to s postupnou obnovou důležitých částí turbosoustrojí, které po téměř 30 letech provozu elektrárny pomalu dosluhují. Hlavním cílem je zajistit i do budoucna spolehlivý provoz elektrárny, která je pro českou energetiku stále významnější – kromě vykrývání ranních a večerních energetických špiček se nyní Dlouhé stráně mnohem častěji využívají jako akumulátor energie, který slouží k zajištění rovnováhy v přenosové soustavě v souvislosti s rostoucí výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů.

13. 4. 2024

Vzdělávání a nábor
Nové jaderné zdroje
Jaderné elektrárny

Jihočeské vysoké školy budou spolupracovat při rozvoji energetiky v jižních Čechách

Nové malé modulární i standardní jaderné bloky, obnovitelné zdroje nebo energetické úspory. To vše jsou projekty, na kterých by se měly společně podílet Jihočeská univerzita a Vysoká škola technická a ekonomická. Vyplývá to ze společného setkání představitelů obou těchto institucí i hejtmana Martina Kuby a zástupců společnosti ČEZ. Cílem je rozšíření možností uplatnění studentů i výzkumníků a posílení technických a dalších oborů v Jihočeském kraji.

11. 4. 2024