Tiskové zprávy str. 1

Udržitelný rozvoj a ESG
Životní prostředí a obnovitelné zdroje
Futuremotion
ČEZ ESCO
Elektromobilita

E-mobilita na vzestupu: v 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %. Výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

*V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny
*To je o 65 % více než za první tři měsíce roku 2023
*Celkový výkon sítě veřejných dobíjecích stojanů ČEZ pro e-auta překročil 51 MW
*Růst výkonu meziročně o 39 % táhnou především instalace ultrarychlých stanic
*Nejvytíženější byly stojany v Praze a na dálnicích D1, D5 a D10

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená „dobíječka“ měla přitom výkon 150 kW a vyšší, který umožňuje řidičům během 10 minut doplnit baterie na dalších až 150 km jízdy. Počet registrovaných zákazníků vzrostl i vlivem zlevněného dobíjení na 27 231 řidičů. To všechno se projevuje na objemu odebrané bezemisní elektřiny. Zatímco za první tři loňské měsíce řidiči u stojanů ČEZ načerpali přibližně 1 milion kWh, letos je to už přes 1,8 milionu kWh. Síť roste díky prostředkům z Operačního programu Doprava i z vlastních investic Skupiny ČEZ.

24. 4. 2024

Životní prostředí a obnovitelné zdroje
Ostatní
Charita a sponzoring

V Trutnově sázeli ovocné stromy v aleji Na Kryblici

Trutnov, duben 2024 – V aleji na Kryblici přibylo 30 nových stromů. Ovocná alej byla vysazena jako pokračování loňské výsadby, která se tradičně koná na oslavu Dne Země za účasti představitelů města a veřejnosti. Na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 116 782 korun.

24. 4. 2024

Udržitelný rozvoj a ESG
Produkty a služby
ČEZ Prodej

Téměř 90 % domácností po pořízení fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla skutečně ušetří. ČEZ Prodej zkoumal spotřebu 2 500 zákazníků

Domácnosti, kteří pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplynulo to z analýzy, kterou na vzorku téměř 2 500 zákazníků zpracovala společnost ČEZ Prodej. Největší potenciál úspory podle dat skýtá výměna starého elektrokotle za tepelné čerpadlo – tři čtvrtiny zákazníků v takovém případě ušetří více než pětinu spotřeby, šest z deseti pak více než 40 %. U fotovoltaiky s baterií dosáhla větší než 40% úsporu elektřiny čtvrtina zákazníků. Pouhé jednotky procent zákazníků po pořízení technologií neuspořily, pravděpodobně kvůli jinému navýšení spotřeby domácnosti.

23. 4. 2024

Jaderné elektrárny
Provoz JE Dukovany

Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl výkon 513 MW, poprvé v historii

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkově až 513 MWe. Právě třetí výrobní blok ze čtyř dukovanských bloků po ukončení série předepsaných testů, které potvrdily správnost vypočtených provozních parametrů, dosáhl za optimálních provozních podmínek historicky nejvyšší okamžitou hodnotu výroby. Roční výroba Jaderné elektrárny Dukovany by měla po úpravách, které v letošním roce čekají ještě zbývající tři bloky, vzrůst o cca 300 000 MWh. 

23. 4. 2024