Hlinsko zvyšuje bezpečnost chodců. Nově osvětlilo dva přechody

Hlinsko, 4. prosince 2015 - Hlinsko ve východních Čechách se dlouhodobě věnuje zvyšování dopravní bezpečnosti na svých silnicích. Reaguje na zájem veřejnosti o budování nových přechodů a přidává bezpečnostní prvky těm stávajícím. Dva z nich v ulici Adámkova a na Tylově náměstí jim pomohla osvětlit 120 tisíci korunami Nadace ČEZ.

Nové osvětlení v Hlinsku získaly přechody u pošty a na Tylově náměstí. „Šlo nám především o zvýšení bezpečnosti chodců, kteří se při pohybu centrem města přechodům nevyhnou. Lokalita je velmi frekventovaná i z hlediska vozidel, denně po ní projedou stovky osobních i nákladních automobilů,“ sdělila Petra Ondráčková z MÚ Hlinsko. Od teď jsou oba přechody přehledné a výrazné i za zhoršené viditelnosti, což podstatným způsobem vylepší dopravní situaci v centru města. Do jejich nového osvětlení Hlinsko investovalo přibližně 175 tisíc korun, 120 tisíci mu přispěla Nadace ČEZ.

Kromě vylepšování bezpečnostních prvků na stávajících přechodech zastupitelé reagují na žádosti veřejnosti o nová místa k přecházení. Uvědomují si jejich význam pro bezpečí projíždějících řidičů i chodců a v současné době vyjednávají o jejich zřízení s Dopravním inspektorátem v Chrudimi. V řešení jsou zejména prostory před masnou Karlík a pekařstvím Adámek ve Wilsonově ulici.

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody v České republice už od roku 2013. „Tentokrát jsme pomohli zvýšit přehlednost a bezpečnost dvou míst v blízkosti objektů kulturní, sportovní
i občanské vybavenosti v Hlinsku. I zde se podobně jako v mnoha jiných městech a obcích o bezpečí na silnicích zajímá sama veřejnost a my jsme moc rádi, že nové osvětlení místním pomůže zase o něco lépe zvládat poměrně komplikovanou dopravní situaci v centru města,“
uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Další fakta:

• Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. Čtrnáctou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 990 nehod, při nichž zemřelo 13 chodců.
  • Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič k reakci nejméně 31 m (1,5 s).
  • Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %.
  • Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.
  • Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Kontakty:

Nadace ČEZ                                       Skupina ČEZ                                Město Hlinsko

Ondřej Šuch                                    Šárka Beránková                             Petra Ondráčková

Tel: 725 628 760                               Tel: 602 415 282                            Tel: 777 069 623

ondrej.such {zavináč} cez {tečka} cz                      sarka.berankova {zavináč} cez {tečka} cz             ondrackova {zavináč} hlinsko {tečka} cz

Šárka Beránková, tisková mluvčí pro region východní Čechy

Prosinec 2015