Chráněné dílny představily své výrobky na vánočních trzích energetiků

Severní Čechy – Vánoční koledy a písně se nesly během prvního adventního týdne v severočeských uhelných elektrárnách Skupiny ČEZ. Po roční přestávce se v nich totiž konaly vánoční trhy chráněných dílen. Ve vstupních vestibulech do elektráren nebo před vstupem do závodních jídelen si tak energetici mohli zakoupit rozmanité výrobky hendikepovaných klientů dílen, a to nejen jako dárek pod stromeček, ale i coby dekoraci vhodnou pro jakékoliv roční období.

V elektrárně Tušimice nabízela  výrobky svých klientů i u chráněná dílna Zahrada z Kladna.

Výrobky chráněných dílen jsou mezi zaměstnanci Skupiny ČEZ oblíbené řadu let. Nejen jako dárky pod stromeček, ale i jako možnost finančně přispět na dobrou věc. Proto se i letos objevily stánky s nápisem „Plníme přání – myslíme na druhé“ v elektrárnách Ledvice, Počerady, Tušimice a samozřejmě i v prunéřovské „jedničce“ a „dvojce“. Vánoční ozdoby, svíčky, šperky, keramika, šité hračky pro nejmenší, obrázky malované na skle, magnetky a další užitečné předměty, ale i na různý způsob nakládaný hermelín, utopenci, med, sádlo či škvarky byly přitom velikým lákadlem a vynesly „prodejcům“, respektive chráněným dílnám Arkadie Teplice, Radka Kadaň, Prosaz Praha, Portus Slapy a Zahrada Kladno celkem 40 110 korun.

„Chráněné dílny se střídají podle toho, v jaké lokalitě mají domovské právo. Kromě místních jsou ovšem mezi nimi i ty, které nejsou přímo z regionu, za to ovšem nabízejí odlišný sortiment. Tím vlastně dochází ke koloběhu a oživení nabídky a lidé si tak mohou třeba koupit něco nového,“ říká Hana Salajková, která v rámci interní komunikace a produkce ve Skupině ČEZ zajišťuje organizaci vánočních trhů. Jak dodala, trhy se letos konají v sedmnácti lokalitách Skupiny ČEZ, takže pokračují i ve druhém prosincovém týdnu, ovšem již mimo severní Čechy.

„Celkem se během předvánočních trhů v lokalitách Skupiny ČEZ představí třicet chráněných dílen z celé České republiky, které zaměstnávají hendikepované. Ve většině případů se jedná o klienty se zdravotním postižením, kteří by jinak neměli šanci se uplatnit na běžném trhu práce. Hlavně je velmi potěší zájem o jejich výrobky. Je to pro ně důkaz, že si ostatní dokáží vážit jejich práce a navíc s ní dokáží udělat i radost někomu druhému,“ poznamenala Hana Salajková.

V roce 2014 si přišli všichni „prodejci“ na severu Čech na 57 000 korun. Přidáme-li opět i k letošním „elektrárenským výdělkům“ částky utržené v Děčíně a Teplárně Trmice, dostaneme se na přibližně stejnou sumu, respektive 56 502 korun. Utržené peníze za výrobky klientů přitom chráněné dílny používají na další rozvoj svých aktivit.

Poznámka:

V souvislosti s celkovou tabulkou v rámci výčtu chráněných dílen k výše uvedeným v TZ uvádíme pro úplnost i ty, které měly zastoupení v Děčíně: Sdružení Tulipán z Liberce, děčínská Cesta do světa – Slunečnice, Fokusu Labe z Ústí nad Labem a čokoládovna Mana, sociální družstvo CEDROVATKA z České Lípy.

V Teplárně Trmice pak výrobky svých klientů nabízely chráněné dílny Fokus Labe z Ústí nad Labem a Portus Slapy.

Celkem tak nabízelo na severu Čech výrobky svých hendikepovaných klientů devět různých chráněných dílen, z nichž šest působí v Ústeckém či Libereckém kraji.

Jak přispěly jednotlivé lokality částka
Elektrárna Ledvice 13 422,-Kč
Elektrárna Počerady      8 196,-Kč