Prckům z petrovické školky se z nového hřiště zatočila hlava

Kolotoč musely učitelky z mateřské školy v Petrovicích u Karviné brzdit, aby ho nadšení školkáči neroztočili jako na pouti. Až se jim dostatečně zamotala hlava, vydali se ti nejmenší do prolézacího tunelu, zatímco předškoláci se shlukli kolem tabule. Tyto nové atrakce mají ve školce od konce června díky spolupráci obce s Elektrárnou Dětmarovice. Miniaturní Oranžové hřiště podpořila Nadace ČEZ částkou 50 tisíc korun, dalších více než 30 tisíc doplatila obec.

Základní a mateřská škola má celkem pět objektů v různých částech obce. „Obec jako zřizovatel se musí starat hlavně o to, aby vše fungovalo a bylo připraveno na vyučování, takže každoročně investujeme do střech, zateplení budov a dalších stavebních prací. Když seženeme finance na věc, která není nezbytná, jako třeba na rozšíření hřiště pro děti, je to pro nás velmi příjemná třešnička na dortu,“ řekl místostarosta Petrovic u Karviné Jaromír Krótki.

Výstavba hřiště je pokračováním partnerství, které navázalo vedení obce s Elektrárnou Dětmarovice vybudováním Oranžového přechodu, který rovněž podpořila Nadace ČEZ. „Elektrárna chce být dobrým sousedem všech lidí i obcí, které mají naše komíny na dohled. Když to jde, rádi pomůžeme,“ upřesnil Karel Šponar, výrobní ředitel Elektrárny Dětmarovice.

Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím po celé České republice budovat Oranžová hřiště již od svého založení v roce 2002. Za tuto dobu podpořila výstavbu více než 440 hřišť. „Víme, že zejména menší obce často bojují s finanční náročností na vybudování hřišť, proto v naší podpoře neustáváme a jsme rádi, že jsme nyní přispěli k radosti petrovických dětí a vzniku dalšího Oranžového hřiště v Moravskoslezském kraji,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ

Červen 2017