Zaměstnanci ČEZ v Praze vybrali 250 kg oblečení pro charitu

Sortiment dobročinných bazarů a obchodů neziskových organizací v Praze a dalších lokalitách doplnili zaměstnanci Skupiny ČEZ během dvoudenní charitativní sbírky Průvan v šatníku. Zaměstnanci napříč republikou darovali šatstvo a obuv celkem pro dvanáct neziskových organizací. Jen v Praze se vybralo 250 kg oděvů, obuvi a módních doplňků, celkem pak 1,6 tun.

Vstupní halu centrály Skupiny ČEZ v Michli zaplnily pytle šatstva, bot a módních doplňků. Charitativní sbírka s názvem Průvan v šatníku je zaměřená právě na darování nenošených věcí. Zaměstnanci pražské centrály podpořili touto formou neziskové organizace Borůvka Praha, Lékořice a Sue Ryder, které tak mohou své plánované dobročinné bazary či obchody obohatit celkem 250 kg zachovalých oděvů a obuvi. Akce se uskutečnila rovněž v sedmi mimopražských lokalitách včetně elektráren Temelín a Dukovany. Celorepublikově se vybralo 1,6 tun oblečení.

„Provětrat šatník a nepotřebné kousky věnovat neziskovým organizacím považuji za ten nejjednodušší způsob pomoci, ke které se může přidat každý z nás. Osobně ale všem doporučuji alespoň jednu návštěvu obchůdku či bazaru zmíněných organizací. Nejen, že zde můžete objevit zcela originální a cenné kousky do vašeho šatníku, ale zároveň nákupem přispějete na dobrou věc. Navíc můžete vykouzlit úsměv ve tváři lidí, kteří v dobročinných obchodech prodávají a mají svou práci opravdu rádi“, uvedla členka představenstva Skupiny ČEZ Michaela Chaloupková.

Podpořené organizace v Praze:

Borůvka Praha o.p.s.

Již od roku 1998 pomáhá dětem i dospělým s tělesným postižením zapojit se do běžné společnosti. V roce 2013 Borůvka otevřela charitativní secondhand Koloběh, kde jsou zaměstnáni lidé s tělesným postižením. Sortiment zahrnuje dámský, pánský i dětský textil, hračky, bižuterii a obuv, které obchod získává darem od jednotlivců nebo sbírkou mezi zaměstnanci různých společností. Výtěžek z prodeje darovaných věcí jde právě na podporu pracovních míst pro lidi s handicapem. Co se v obchůdku neprodá, putuje skrze partnerský projekt FOREWEAR zaměstnancům chráněných dílen, kde se šijí obaly na telefony, tablety, notebooky a knihy.

Lékořice

Lékořice, z. s., realizuje od roku 2005 projekty, jejichž smyslem je psychická podpora pacientů i zdravotnického personálu. Nejdéle působí v Thomayerově nemocnici, dále ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v IKEM a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Posláním organizace je vnášet do nemocničního prostředí více mezilidského kontaktu a propojovat izolovaný svět nemocných se světem zdravých. Darované oblečení a obuv z ČEZu poputuje na tradiční dobročinný bazar, který organizuje Dobrovolnické centrum Lékořice ve spolupráci s Thomayerovou nemocnicí v nemocniční kapli sv. Václava ve dnech 6. – 8. října.

Sue Ryder

Domov Sue Ryder, z. ú., je nezisková organizace, která pomáhá seniorům a jejich rodinám. Nabízí řešení v různých životních situacích – od pomoci starému člověku v domácnosti až po důstojnou paliativní péči trvale ležícím seniorům v posledních fázích života. Dobročinné obchody Domova Sue Ryder přijímají a prodávají darované věci. Z výtěžku pomáhají financovat péči o klienty Domova Sue Ryder. Kromě nákupu v dobročinných obchodech lze organizaci podpořit i účastí v uměleckém projektu Korálek ke korálku.

Alice Horáková, tisková mluvčí ČEZ

Září 2017