23. 9. 2009

Dukovany - Letní „atomová“ univerzita

V těchto dnech vrcholí v JE Dukovany letní jaderná univerzita. Na tři desítky studentů se v ní dostanou hlouběji do jaderné problematiky, ale i do jinak uzavřených prostor elektrárny Duikovany. Čtrnáct dní v elektrárně a okolí mnohým představí i jejich budoucí zaměstnání, pracoviště i bydliště.

Letní univerzita přilákala do Dukovan 22 studentů a jednu studentku FSI VUT v Brně. Studenti přijeli v době svých vysokoškolských prázdnin z Česka i Slovenska od Nitry přes Dobrušku po Višňové u Ostravy.

atomová univerzitaPodle svých slov přijeli hlavně proto, aby se podívali do provozu. Největším zážitkem je exkurze do  prostor primárního reaktorového okruhu. Pro případ svého  pracovního uplatnění ve Skupině ČEZ mají s sebou i své CV. Zajímají  se o  podmínky zaměstnání v naší společnosti a zároveň mají dobrý přehled o konkurenčních firmách. Jsou cílevědomí, nadšení, chtějí se vzdělávat a poznávat. 

„Utvořili pestrou  skupinku lidí, nechybí mezi nimi ani jejich „tiskový mluvčí“ a „bavič“ skupiny. Vzájemně se respektují, tráví společné večery (chodí na bazén, do kina i do restaurace). Jsou prostě fajn“ říká hlavní organizátorka Letní univerzity Linda Štraubová ze Skupiny ČEZ.

Vyzkoušeli si náročné psychotesty pro volný vstup do elektrárny, podiskutovali s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, na trenažéru si „vyzkoušeli“ různé typy havárií jaderné elektrárny a jak dostat elektrárnu z problémů.

Zítra a v pátek je čekají výstupní testy a  sepsání zprávy pro pořadatele dalších ročníků Letních univerzit  večerní „Rožnění“ a  páteční závěr s rozdělením cen a diplomů. Slavnostního ukončení Letní univerzity se mohou zúčastnit i zájemci z médií a veřejnosti.

Petr Spilka,  602 234 168

Linda Štraubová, 724 773 802