2. 5. 2000

Hospodářské výsledky ČEZ, a. s., za I. čtvrtletí 2000

Elektrárenská společnost ČEZ v  prvním čtvrtletí s více jak 3,5 krát vyšším ziskem, zejména však díky rezervám na kurzové ztráty. Tržby za prodej elektřiny rozvodným energetickým společnostem dosáhly výše 10 859 mil. Kč, tj. téměř o dvacet procent méně než v roce 1999, což je dáno poklesem prodeje elektrické těmto podnikům, ale také tím, že se vznikem ČEPS přešel prodej podpůrných služeb ČEZ od distributorů na tuto novou společnost...

Elektrárenská společnost ČEZ v  prvním čtvrtletí s více jak 3,5 krát vyšším ziskem, zejména však díky rezervám na kurzové ztráty.

Výnosy celkem

17 408 mil. Kč

- tržby za elektřinu

14 052 mil. Kč

Náklady celkem

13 839 mil. Kč

- palivo

3 514 mil. Kč

Zisk před zdaněním

3 569 mil. Kč

Zisk po zdanění

2 937 mil. Kč

"V prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla společnost ČEZ zisku po zdanění 2 937 mil. Kč, tj. o 268 procent více oproti předchozímu roku. Tento výrazný nárůst je dán především příznivým vývojem rezerv na kurzové ztráty. Zatímco v prvním čtvrtletí předchozího roku snížil vývoj kurzu čistý zisk naší společnosti o 1,6 mld. Kč, jeho příznivý vývoj v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil jeho výši o 0,3 mld. Kč. To v souhrnu znamená, že kurz koruny meziročně zlepšil výši čistého zisku o 1,9 mld. Kč," uvedl výkonný ředitel pro ekonomiku ČEZ, a. s., Petr Vobořil".

Tržby za prodej elektřiny rozvodným energetickým společnostem dosáhly výše 10 859 mil. Kč, tj. téměř o dvacet procent méně než v roce 1999, což je dáno poklesem prodeje elektrické těmto podnikům, ale také tím, že se vznikem ČEPS přešel prodej podpůrných služeb ČEZ od distributorů na tuto novou společnost. ČEZ tak inkasoval téměř 1 mld. Kč od ČEPS za prodej podpůrných služeb. Prodej distributorům meziročně poklesl o 1 347 GWh na úroveň 10 481 GWh. Tento pokles se podařilo kompenzovat zvýšeným exportem elektřiny, který dosáhl 3,1 TWh.

Tržby za teplo činily 601 mil. Kč a meziročně poklesly o 3,4 procenta. Celkové výnosy ČEZ v tomto období dosáhly 17 408 mil. Kč a meziročně vzrostly o 3,9 % především z důvodu zúčtování rezerv na kurzové ztráty ve výši 1,3 mld. Kč a vyšších tržeb za vývoz elektřiny.

Celkové náklady bez daně z příjmu činily 13 839 mil. Kč a poklesly oproti předchozímu roku o 8,7 %. Pokles nákladů je dán především poklesem finančních nákladů o více jak 1 mld. Kč, v jejichž rámci poklesly náklady na kurzové ztráty i náklady na tvorbu rezerv na kurzové ztráty. Snížily se též náklady na nákup elektřiny pro další prodej o 0,6 mld. Kč, v souvislosti s ukončením výkupu od Elektráren Opatovice, a o dvě procenta poklesly provozní náklady.

"Jedním z našich hlavních úkolů nadále zůstává snižování nákladů společnosti a připravit tak ČEZ na to, aby co nejlépe uspěl v konkurenčním prostředí. Jsem rád, že po dlouhé době se nám podařilo snížit celkové náklady a to přesto, že tento pokles byl dán především poklesem finančních nákladů, které lze obtížně ovlivnit. Za velký úspěch však považuji snížení provozních nákladů o dvě procenta, což je dáno nejen poklesem nákladů na nákup elektřiny, ale i našimi úspornými opatřeními. V rámci snižování nákladů se nám daří snižovat počet zaměstnanců a přibližovat se tak postupně západoevropským společnostem. Tento proces se nám daří uskutečňovat již od roku 1992 bez sociálních otřesů, protože jde o proces řízený. V roce 1992 měl ČEZ téměř 16,5 tisíce zaměstnanců a na konci března letošního již o více jak 40 procent méně, t.j. 9 183. Zvýšila se tak produktivita práce a zároveň se snižují nároky na růst nákladů". konstatoval Petr Vobořil.

Tvorba zdrojů z provozní činnosti se meziročně zvýšila o 27,6 procenta na 3,6 mld. Kč. Na investice bylo vynaloženo 2,7 mld. Kč, tedy o 1,4 mld. Kč méně než v předchozím roce. Na Jaderné elektrárně Temelín bylo proinvestováno 1,7 mld. Kč, z předpokládaných 10 mld. Kč pro letošní rok a dosavadní průběh výstavby dává předpoklad, že termín pro zavážení paliva do reaktoru prvního bloku na přelomu srpna a září letošního roku bude dodržen. Financování společnosti probíhalo v daném období bez problémů a své finanční závazky plnila společnost včas.

Poptávka po elektřině vzrostla oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku o 2,3 % (o 332 GWh) na úroveň 14 967 GWh. Růst spotřeby se projevil u průmyslu, kde došlo k meziročnímu nárůstu o zhruba 6 %. Spotřeba maloodběru naopak poklesla o 2,3 %. Tento pokles je dán zvýšením cen elektřiny pro domácnosti a vyšší průměrnou teplotou, kdy v prvním čtvrtletí byla průměrná teplota o 2,0 0C nad dlouhodobým normálem a o 0,7 0C nad skutečností loňského roku. Podíl ČEZ na krytí poptávky po elektřině v České republice se v porovnání se stejným obdobím minulého roku snížil ze 72,8 % na 64,1 %. Hlavním důvodem je nárůst výroby u ostatních výrobců a zrušení smlouvy o nákupu elektrické energie od Elektráren Opatovice. Tento pokles na domácím trhu se podařilo kompenzovat, již výše uvedeným, zvýšeným exportem elektřiny.

Petr Vobořil na závěr poznamenal: "Věříme, že trvalý trend poklesu našeho podílu na tuzemském trhu s elektrickou energií se obrátí, až budou v nově připravované tarifní struktuře našich předacích cen vůči distributorům, které jsou regulovány, plně zohledněny i námi poskytované systémové služby, které nyní poskytujeme zdarma i za ostatní výrobce. Ostatní výrobci nám tak konkurují "výrobkem", který je však chudší než náš a my dokonce musíme i jejich "výrobky" dodělat. Příměrem může být, že všichni pečeme koblihy, ale pouze ČEZ je plní marmeládou a marmeládou musí plnit i koblihy konkurence".

Ladislav Kříž
tiskový mluvčí ČEZ, a. s.