21. 4. 2000

Nadměrný únik nerozpustných látek z ČEZ, a. s., Elektráren Prunéřov

V průběhu opravy ucpávky na míchacím zařízení zásobníku vápencové suspenze došlo k závadě, která zapříčinila výron vápencové suspenze ze zásobníku. Její část se tak dostala do Prunéřovského potoka a řeky Ohře.

V průběhu opravy ucpávky na míchacím zařízení zásobníku vápencové suspenze došlo k závadě, která zapříčinila výron vápencové suspenze ze zásobníku. Její část se tak dostala do Prunéřovského potoka a řeky Ohře.

V odpoledních hodinách dne 20.4. byly dokončovány práce na opravě ucpávky míchacího zařízení zásobníku vápencové suspenze. Ve 14,20 došlo zatím z dosud nezjištěných příčin k závadě na opravované ucpávce, která tak uvolnila zatěsněný průchod hřídele míchacího zařízení. Okamžitě po vzniku poruchy byla učiněna veškerá dostupná opatření k odčerpání suspenze z postiženého zásobníku a likvidaci již vyteklé suspenze. Velikost úniku však byla značná, a proto došlo i k nežádoucímu zasažení kanálové vpusti pro dešťové vody mimo technologická zařízení elektrárny. I přes následně přijatá opatření se tak jemně rozemletý vápenec dostal okolo 17-té hodiny přes pojistné nádrže EPR do Prunéřovského potoka a řeky Ohře.

V souladu s platnou legislativou byly informovány o vzniklé události všechny dotčené úřady a instituce (OkÚ Chomutov, Povodí Ohře, ČIŽP, Policie ČR). Byla rovněž ustavena vyšetřovací komise, která se nyní zabývá šetřením technických příčin poruchy, protože dle dosud zjištěného, byla oprava prováděna v souladu s předpisem výrobce a v minulosti již byl tento postup ověřen bezproblémovou výměnou osmi ucpávek na sousedních míchacích zařízeních.

Vápenec je přírodní materiál, který není nijak toxický a používá se jako vstupní surovina pro mokrou vápencovou vypírku spalin v odsíření. Na EPR je dopravován jako kamenivo, které se drtí a mele. Po smíchání s vodou, která obsahuje do 30% jemně namletého vápence, vzniká vápencová suspenze, skladovaná v zásobnících s míchacím zařízením. Únik této suspenze vytváří dobře viditelný optický efekt na vodních tocích ve formě mléčného zabarvení. Vzhledem k velké hmotnosti vápence však dochází k rychlému usazování a v  koncentraci jaké dosáhlo znečištění v případě takovéto poruchy nehrozí ani žádné poškození životního prostředí.

Pracovníci OkÚ a Povodí Ohře, kteří se účastnili osobně jednání, v zápise o šetření konstatovali, že EPR postupovaly při likvidaci poruchy a zamezení dalšího rozsahu znečištění vodního toku aktivně a se snahou o minimalizaci možných následků.

Miroslav Krebs
asistent ředitele EPR