27. 7. 2007

Nejvíce úrazů je způsobeno psy

Společnost ČEZ Měření ze Skupiny ČEZ eviduje na celém území Skupiny ČEZ již 9 vážnějších úrazů svých zaměstnanců, které způsobili psi. K poslednímu případu v severních Čechách došlo na Liberecku, kde pracovnici odečtové služby pokousal pes. Naštěstí to bylo jen drobné poranění pravé ruky. Nejvíce ohroženi jsou právě technici odečtové služby.

Setkání se psy v terénu někdy může skončit ne zrovna příjemně.  Technici bývají  psy napadeni  poměrně často. Ve většině případů se jedná naštěstí pouze o drobná poranění končetin  a  zničené oblečení. Ale  v některých případech, zvláště u větších plemen psů, se objevují i zranění vážná, která jsou řešena jako pracovní úrazy.  Proto je určitě lepší nejen pro pracovníky Skupiny ČEZ, ale i pro majitele psů především držet své čtyřnohé miláčky v odečtovém  týdnu (který je zřejmý z faktury) mimo dosah odběrného místa.

Vedení společnosti rozhodlo nenechat nic náhodě a pro své zaměstnance  zajistilo  potřebná školení.  Kynologické kurzy – jak se chovat v případě napadení psem, byly  zajištěny  ve spolupráci s odborníky Střední  veterinární školy.  Na těchto školeních zaměstnanci shlédnou instruktážní film, je jim vysvětleno chování psů s ohledem na rasu a různé situace. V  praktické ukázce vidí možnosti obrany  a  jak se zachovat v případě napadení. Účastníci si sami mohou zkratové situace v rámci školení vyzkoušet.  Následná beseda s odborníkem je nejen velmi zajímavá, ale především užitečná.  Většina našich techniků  má  se psy  celou řadu dobrých i špatných zkušeností.

Vedení společnosti předpokládá, že tento speciální kurz bude přínosem pro náročnou práci zaměstnanců v terénu a omezí počet úrazů způsobených právě psy, a to nejen bojovými plemeny.

Soňa Hendrychová, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy