10. 10. 2007

Skupina ČEZ chrání ptactvo před úrazem elektrickým proudem také na Moravě

Ostrava, 10.10.2007 – Skupina ČEZ začala spolu s ochránci přírody naplňovat dohodu, která upřesňuje prioritní území z hlediska ochrany ptactva před úrazem elektrickým proudem. Na severní Moravě dojde v roce 2008 k osazení 1122 podpěrných bodů (sloupů) vedení vysokého napětí ochranou ptactva, a to v ornitology vytipovaných oblastech Osoblažska a Opavska. Vyčíslená částka na toto opatření dosahuje 4 milionů korun jen pro rok 2008.

Tato opatření, která jsou realizována nad rámec zákonných poviností, si na celém distribučním území Skupiny ČEZ vyžádá 100 milionů korun, které budou vynaloženy v následujících pěti letech.

Ochraně ptactva před úrazem na vedení vysokého napětí se energetici věnují již řadu let, na střední a severní Moravě se touto problematikou začali zabývat již v devadesátých letech minulého století. Cílem je zabránit úrazům či úhynu ptactva způsobeného jejich dosednutím na elektrické vedení. Ochrana je zpravidla umístěna na podpěrných bodech vedení vysokého napětí. Na střední a severní Moravě byly nejčastěji montovány lavičky a hřebeny, v současné době používáme plastové ochrany, které se přetahují přes izolátory. Dalším způsobem ochrany ptactva na vedeních je používání ochranných konzol typu pařát, které zabraňují dosednutí ptactva na vedení a jeho propojení živé části s uzemněnou stožárovou konstrukcí. Tyto ochranné prvky jsou vhodné při budování nových linek.

Skupina ČEZ provozuje na území České republiky vedení v délce 152 733 km. Na severní a střední Moravě jde o 34 840 km elektrického vedení. Budování ochran ptactva na linkách vysokého napětí zde v minulosti zajišťovala Severomoravská energetika, a. s. Ve Skupině ČEZ její závazky převzala společnost ČEZ Distribuce, a. s.