11. 3. 2024

Líbilo se nám tam, říkají studenti o odborné praxi v Temelíně

Jak se využívá virtuální realita nebo 3D tisk v prostředí jaderné elektrárny. To jsou jen příklady informací, které se dozvěděla jedenáctka studentů Střední průmyslové školy strojní a elektro České Budějovice v Jaderné elektrárně Temelín. Celkově deset chlapců a jedna dívku strávili v prostředí jihočeského jaderného zdroje dva týdny. Jde o jeden z programů, pomocí kterých chce ČEZ zajistit dostatek personálu pro budoucí provoz současných bloků i nových rozvojových projektů.

Celkem tři desítky přednášek připravili odborníci z ČEZ, ŠKODA JS a ČEZ Energoservis pro jedenáctku studentů. Studenti se například dozvěděli, jak se kontroluje jaderný reaktor nebo jak se využívají pokročilé metody virtuální reality a 3D tisku v prostředí jaderné elektrárny. Vedle toho se seznámili s parní turbínou, bezpečnostními dieselgenerátory nebo vibrační diagnostikou.

„Ve škole máme dva týdny povinné praxe. Firmu si ale můžeme vybrat. Temelín mi přišel jako hodně zajímavý a je to tady opravdu dobrý. Hodně mě zaujala turbína a to jak svou velikostí, tak způsobem, jakým se o ní místní pracovníci starají. Po škole bych chtěl jít na ČVUT a pak zkusit právě Temelín a jadernou energetiku,“

uvedl Lukáš Jára, student třetího ročníku.

Ve studiu na vysoké školy by chtěla pokračovat i jeho spolužačka Veronika Uhrínová. „Loni jsem byla na praxi v malé firmě a teď jsem chtěla vidět, jak funguje větší firma a jaké jsou tady vztahy. A je tady opravdu hodně možností, hodně pracovních míst a líbil se mi tady i pracovní kolektiv a celková atmosféra,“ podělila se o bezprostřední dojmy Veronika Uhrínová, studentka 3. ročníku.

ČEZ si od podobných programů slibuje dostatek personálu pro budoucí provoz i rozvojové projekty. Jen letos plánuje do Temelína přijmout přibližně stovku nových lidí.

„Procházíme generační obměnou, připravujeme se na šedesátiletý provoz a před námi jsou rozvojové projekty. To jsou všechno oblasti, pro které budeme potřebovat kvalifikované lidi. A pro mladé lidi elektrárna představuje příležitost, jak najít stabilní pracovní uplatnění v perspektivním oboru,“

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Už loni ČEZ a Jihočeský kraj uzavřely smlouvu o spolupráci se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou České Budějovice. Společně zde vytvoří moderně vybavené učebny a programy cíleně zaměřené na jadernou energetiku. Na Střední odborné škole a středním odborném učilišti Hněvkovice od loňského září funguje zcela nový obor Svářeč a potrubář v jaderné energetice. I zde se učni připravují na aktuálně nejmodernějším zařízení. A součástí těchto partnerství jsou i oborné stáže přímo v prostředí jihočeské jaderné elektrárny.

Aktuálně v Jaderné elektrárně Temelín pracuje 1 442 lidí, z toho 198 tvoří ženy.

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 3,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.