Letní univerzita na Temelíně

Úvod » Pro média » Aktuality z jaderných elektráren » Archiv aktuality z jaderných elektráren » Letní univerzita na Temelíně

14. 8. 2009

Přestože do konce prázdnin zbývají ještě dva týdny, psalo dnes na elektrárně Temelín 23 studentů ze šesti českých vysokých škol technického zaměření (ČVUT Praha, ZČU Plze?, TÚ Liberec, MFFUK Praha, VŠCHT Praha a VUT Brno) závěrečný test. Všichni byli úspěšní a tak si po dvou týdnech přednášek a besed mohli z Temelína odnést zasloužený diplom. Čtvrtý ročník Letní univerzity na Temelíně byl úspěšně ukončen.

Studenti se během čtrnácti dnů zúčastnili řady přednášek na téma jaderná, nejaderná a elektrická část elektrárny. Setkali se například s vedením elektrárny, ale i se svými budoucími kolegy – operátory. Během prohlídek provozu elektrárny měli možnost podívat se například až k samotnému reaktoru.

„Kvalifikované odborníky potřebujeme neustále a to bez ohledu na zvažovanou dostavbu elektrárny. Proto s českými vysokými školami spolupracujeme již řadu let. Jejich absolventi jsou totiž našimi budoucími zaměstnanci. Letní LU-obr.1univerzita je jednou z dobrých možností, jak přitáhnout k energetice mladé a vzdělané lidi,“ říká ředitel JE Temelín Miloš Štěpanovský.

Tečkou za dvoutýdenní odbornou stáží na temelínské elektrárně byl závěrečný test. Studenti odpovídali na 25 otázek s tématem jaderná, nejaderná a elektrická část Temelína. Plného počtu bodů dosáhli tři studenti. Dva se zmýlili pouze jednou a absolvovali LETNÍ UNIVERZITU 2009 s vyznamenáním. Králem Letní univerzity se nakonec díky bezchybnému výkonu a nejlepšímu času stala Martina Malá z elektrofakulty ČVUT.

„Prostřednictvím Letní univerzity chceme studentům ukázat prostředí naší elektrárny, vzájemně se poznat a třeba s některými začít spolupracovat ještě během jejich studia,“ představuje hlavní myšlenku Letní univerzity Pavel Šimák, hlavní organizátor celého projektu.

Pravidelným hostem Letní univerzity je předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která se studenty besedovala v průběhu posledního dne univerzity.

„Jadernou energetiku nelze dělat bez kvalitních lidí, kteří mají o problematiku zájem. Už to, že studenti investovali do pobytu na Temelíně svůj volný čas, je pro provozovatele, ale i dozor dobrým signálem. Sama mám setkání s mladými LU-obr.2lidmi velmi ráda. Mám možnost od nich čerpat jiný pohled na svět, ale i náměty a otázky, které si v každodenním chodu nekladete. Pomáhá to bojovat s profesní slepotou, které se člověk po určité době nevyhne,“ vysvětluje důvody častých setkání se studenty Dana Drábová.

Přivedla nás na Temelín zvědavost i perspektiva oboru, říkají studenti.

„K jaderné energetice mám blízko, protože tento obor studuji na fakultě strojní ČVUT. Na univerzitě získáváme především teoretické znalosti a na Temelíně jsem si chtěl teorii porovnat s praxí. Chtěl jsem vidět, jak to tady chodí, chtěl jsem setkat s lidmi, kteří Temelín provozují. Přiznám se, že jsem čekal suché přednášky, ale nakonec jsem byl velmi mile překvapen. Přednášky a besedy byly zajímavé, přínosné, někdy dokonce i emotivní. Bylo vidět, že řada zaměstnanců je pro svou práci velmi zapálena. Letní univerzita byla cenná zkušenost a uvažuji, že bych po ukončení studia spojil svojí profesní kariéru právě s Temelínem,“ shrnuje své dojmy Pavel Kouba, student 5. ročníku ČVUT v Praze.

„Studuji Vysokou školu chemicko-technologickou a příští rok končím. Bydlím v Bechyni, tedy kousek od Temelína. I proto je elektrárna pro mě perspektivní z hlediska budoucího zaměstnání. Letní univerzita pro mě představovala zajímavé dva týdny, které jsem na elektrárně strávila. Nejvíce mě zaujala návštěva chemických laboratoří, které jsou velmi dobře vybaveny. Právě tomuto oboru bych se chtěla v budoucnu věnovat,“ uvedla Petra Hlasová, studentka VŠCHT v Praze a jediná Jihočeška mezi čtyřmi ženami, které letošní ročník Letní univerzity absolvovali.

„Jako elektroenergetik mám zájem se v tomto oboru dále vzdělávat a pokračovat v kariéře. Příští rok budu končit studium a chtěl bych plynule přejít do pracovního poměru. Temelín v tomto směru považuji za zajímavou příležitost. Věřím, že jaderná energetika se v České republice bude dále rozvíjet a vznikne tak řada příležitostí na uplatnění v tomto perspektivním oboru,“ dopl?uje své kolegy Marcel Nestával, student 5. ročníku elektrotechnické fakulty na Západočeské univerzitě.

Ing. Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín

Menu:
FAQ  Fotografie  Jaderné elektrárny  Loga  Magazín ČEZ News Statistiky  Tiskové zprávy  Videa 

Důležité kontakty

  • Zákaznická linka840 840 840
  • Poruchová linka840 850 860

Další kontaktyNapište nám

content NOT FOUND (404) - /www/cs/popbubbles.html