Tiskové zprávy str. 1

Vzdělávání a nábor
Životní prostředí a obnovitelné zdroje
Ostatní

Vodní elektrárna Střekov se v sobotu 23.3. otevře veřejnosti; stane se tak tradičně u příležitosti Světového dne vody

Ústí nad Labem – Vodní elektrárna Střekov, kterou na řece Labi provozuje Skupina ČEZ, se v tomto týdnu opět otevře veřejnosti. Stane se tak v soboru 23. března, a to v tradičním čase od 10 do 16 hodin. Poprvé se otevřou dveře veřejnosti v 10 a naposledy v 15.30 hodin. Stane se tak u příležitosti Světového dne vody, který každoročně připadá na 22. března. Návštěvníci se tak budou moci opět podívat do všech jejích důležitých vnitřních i venkovních částí. Vloni si během stejného dne otevřených dveří prohlédlo toto vodní dílo 865 osob.

18. 3. 2024

Udržitelný rozvoj a ESG
Životní prostředí a obnovitelné zdroje
Teplárenství
Produkty a služby
ČEZ ESCO

Rekordní rok pro projekty EPC. Loni zákazníkům ČEZ ESCO uspořily téměř 400 milionů korun

Celkem 34 energeticky úsporných projektů se zárukou pomohlo v roce 2023 městům, nemocnicím, kulturním institucím, ale i průmyslovým podnikům snížit jejich náklady na energie o 393 mil. korun, přepočteno na loňské ceny energií, což je o cca 100 milionů korun meziročně více. Projekty tak těmto zákazníkům výrazně pomohly přestát energetickou krizi a vysoké ceny elektřiny i plynu. Projekty přináší i další přínosy, jakou jsou zvýšení kvality vnitřního prostředí a hodnoty nemovitosti nebo snížení uhlíkové stopy. Úspora představuje ekvivalent snížení emisí CO2 o 43 000 tun, což odpovídá 16 dnům provozu běžného elektrárenského uhelného bloku o výkonu 100 MW.

18. 3. 2024

Životní prostředí a obnovitelné zdroje
Elektrárny

Sobota 23.3.: moderní elektrárna na Prýglu ukáže, jak vyrábí ekologickou elektřinu. Podmínkou je registrace

Malá vodní elektrárna na populární Brněnské přehradě, která spolehlivě vyrábí bezemisní energii už více než 80 let, se v sobotu 23. března jednorázově otevře registrovaným návštěvníkům. Stane se tak u příležitosti Mezinárodního dne vody. Hydroelektrárna provozovaná Skupinou ČEZ prošla v posledních letech rozsáhlou modernizací, a i v měnící se energetice 21. století tak zůstává důležitým prvkem energetické soustavy a zdrojem špičkové energie pro obyvatele Brna a okolí.

18. 3. 2024

Jaderné elektrárny

Temelín odpojí první blok. Energetici naplánovali opravu na jednom technickém systému

Dnes v poledne odpojí Jaderná elektrárna Temelín první výrobní blok od přenosové soustavy. Důvodem je oprava na jednom ze tří systémů technické vody. Reaktor operátoři ponechají v tak zvaném nahřátém stavu, který umožní rychlejší návrat do provozu. K tomu by mělo dojít během nadcházejícího týdne. Druhý blok je v provozu na plném výkonu.

17. 3. 2024