5. 11. 2023

Temelínská fyzikální show přilákala 800 návštěvníků

Více než osm stovek návštěvníků, dospělých s dětmi i celých rodin, přilákala v sobotu 4. listopadu do Informačního centra Jaderné elektrárny Temelín v zámečku Vysoký Hrádek fyzikální show v podání Úžasného divadla fyziky (ÚDiF). Zájem veřejnosti o tuto akci organizátory mile překvapil.

„Naším cílem bylo představit fyziku jako zajímavý vědní a technický obor s obrovskou perspektivou. Předpokládali jsme, že si fyzikální show své příznivce najde, tak obrovský zájem jsme ale skutečně nečekali,“ uvedla po končení programu průvodkyně temelínského „íčka“ Jana Provodová. Ta spolu se svými kolegyněmi přivítala na Vysokém Hrádku první návštěvníky už v devět hodin dopoledne a s posledními se rozloučila po 16. hodině.

„Přijeli jsme sem spolu s manželkou především kvůli dětem, musím ale říci, že i nás to tu baví,“

reagoval například Jan Prantl z Bechyně.

„Líbí se mi to výborně. Hlavně ta elektrika na hudbu,“ doplnil jej jeho syn, rovněž Jan. Spokojenost neskrývala ani Gabriela Kámenová, která k jaderné elektrárně vyrazila spolu se svými dvěma dcerami, Eliškou a Anetkou, švagrovou a jejím synem Ondrou. „Na Temelíně pracuje tchán a švagr. Děti baví technika, různé pokusy a mou starší dceru i vesmír. Chtěli jsme jim tak dopřát zajímavý zážitek. Ani my se přitom rozhodně nenudíme,“ řekla Kámenová.

V průběhu otevírací doby infocentra „neosiřela“ ani jedna jeho část. Návštěvníci byli všude. Doslova na každém kroku. Mohli si zde namalovat obrázek pomocí elektřiny nebo si její pomocí podepsat vlastní lžičku, nechat si postavit vlasy na hlavě či nabít mobilní telefon na dálku pomocí indukčního vařiče. To vše si spolu se zhlédnutím patnáctiminutové fyzikální show ÚDiFu užili všichni velmi početní sobotní návštěvníci Vysokého Hrádku.

„Fyziku a vědu se snažíme zpřístupnit lidem, aby se jí nebáli. Není to přitom jen o wow efektech, i když ty k tomu také patří. Už Einstein řekl, že když člověk něco pochopí, tak ho to i nadchne. To se stalo nám a teď to chceme předávat dál,“ poznamenala jedna z členek ÚDiFu Barbora Mikulecká.

Vedle netradiční fyzikální show si návštěvníci prohlédli nejen celou expozici temelínského infocentra, ale pomocí speciálních brýlí v rámci virtuální návštěvy ReakTour také nejzajímavější místa temelínské elektrárny, jako je například reaktorový sál, velín nebo vnitřek chladicí věže.

 

Úžasné divadlo fyziky (ÚDiF) Úvodní stránka - ÚDiF (udif.cz)

Skupina vystudovaných fyziků, kteří netradičním způsobem představují zajímavosti vědy a techniky. Jako první pojízdné science centrum v Čechách mají nejvíce fyzikálních vystoupení, ročně jich zvládnout kolem dvou stovek. Vkládají do nich vlastní inovaci, reagují i na aktuální vývoj. Během svých vystoupení se snaží nejen upoutat pozornost, ale i daný fyzikální jev vysvětlit. Opakovaně vystupují na mezinárodních přehlídkách jako například Science on Stage, Science Me! nebo Euro Science Fun. Jejich vystoupení sledují odborně zaměření manažeři, vysokoškolští studenti, ale třeba i děti z mateřské školky.

 

Od začátku letošního roku elektrárna Temelín vyrobila 12,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.