27. 2. 2024

Unikátní odborná stáž pro českobudějovické středoškoláky v Jaderné elektrárně Temelín

Unikátní odborná praxe čeká na jedenáct chlapců a jednu dívku ze Střední průmyslové školy strojní a elektro České Budějovice v Jaderné elektrárně Temelín. V prostředí jihočeského jaderného zdroje stráví dva týdny. Setkají se s řadou odborníků a přímo na místě se seznámí s důležitými zařízeními. Jde o jeden z programů, pomocí kterých chce ČEZ zajistit dostatek personálu pro budoucí provoz současných bloků i nových rozvojových projektů.

Celkem tři desítky přednášek připravili odborníci z ČEZ, ŠKODA JS a ČEZ Energoservis pro dvanáctku studentů. Studenti se například dozví, jak se kontroluje jaderný reaktor nebo jak se využívají pokročilé metody virtuální reality a 3D tisku v prostředí jaderné elektrárny. Vedle toho se seznámí s parní turbínou, bezpečnostními dieselgenerátory nebo nahlédnou do tajů vibrační diagnostiky.

ČEZ si od podobných programů slibuje dostatek personálu pro budoucí provoz i rozvojové projekty. Jen letos plánuje do Temelína přijmout přibližně stovku nových lidí.

„Procházíme generační obměnou, připravujeme se na šedesátiletý provoz a před námi jsou rozvojové projekty. To jsou všechno oblasti, pro které budeme potřebovat kvalifikované lidi. A pro mladé lidi elektrárna představuje příležitost, jak najít stabilní pracovní uplatnění v perspektivním oboru,“

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Jak lze využít virtuální realitu v prostředí jaderné elektrárny představí studentům oborníci ŠKODA JS v závěru příštího týdne.

„Virtuální realitu využíváme k nácviku některých důležitých činností, při kterých je důležitá bezpečnost, kvalita i čas provedení. Takovým příkladem jsou například práce při montáži vík kontejneru na použité palivo,“ 

uvedl Jan Hais, vedoucí střediska Temelín ze ŠKODA JS.

Už loni ČEZ a Jihočeský kraj uzavřely smlouvu o spolupráci se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou České Budějovice. Společně zde vytvoří moderně vybavené učebny a programy cíleně zaměřené na jadernou energetiku. Na Střední odborné škole a středním odborném učilišti Hněvkovice od loňského září funguje zcela nový obor Svářeč a potrubář v jaderné energetice. I zde se učni připravují na aktuálně nejmodernějším zařízení. A součástí těchto partnerství jsou i oborné stáže přímo v prostředí jihočeské jaderné elektrárny.

Aktuálně v Jaderné elektrárně Temelín pracuje 1 442 lidí, z toho 198 tvoří ženy.

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 2,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.