10. 11. 2023

V Hněvkovicích připravují svářeče pro jaderné elektrárny. Mají k tomu nejmodernější vybavení

Na výchovu svářečů pro jaderné elektrárny se nově zaměřuje Střední odborná škola a střední odborné učiliště Hněvkovice. V září zde jako první v České republice otevřeli nový obor Svářeč a potrubář v jaderné energetice. Učni se budou připravovat na aktuálně nejmodernějším zařízení. Na jeho pořízení poskytl ČEZ 17 miliónů korun. Chce si zajistit dostatek odborníků ve specifickém a důležitém oboru.

Dříve zde byla autodílna a sklady. Nově je tady šest svářecích boxů s nejmodernějším svářecím zařízením, CNC stroje na řezání plechů a další špičkové zařízení, na kterém mohou zdejší učni získat potřebnou praxi a zvýšit své šance na další uplatnění. Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby jde o důležité propojení školství s průmyslem.

„V jižních Čechách máme významné průmyslové podniky a řadu projektů, které potřebují kvalifikované odborníky. A je mimořádně důležité, aby šanci podílet se na nich dostali právě místní obyvatelé. Třeba i formou rozvoje středních škol, které kraj zřizuje,“

zdůraznil Martin Kuba.

Už před třemi týdny Jihočeský kraj, ČEZ a SPŠ Strojní a elektrotechnická v Českých Budějovicích uzavřely smlouvu o spolupráci zaměřenou především na elektrikáře a tuto spolupráci dál rozšiřují.

„Nejen v obou jaderných elektrárnách, ale i řadě dalších provozů u nás lidé mohou najít velmi zajímavá pracovní místa. A další vzniknou i v rámci rozvojových projektů, jako jsou nové bloky či malé modulární reaktory. A spolupráce se školami je jednou z cest, jak tuto práci lidem nabídnout,“

uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.

Obor Svářeč a potrubář pro jadernou energetiku se na hněvkovické průmyslovce učí od letošního září. Republikově jde vůbec o první takto zaměřenou přípravu. Vedení školy chce při přípravě mladých lidí klást důraz především na praxi. „Bez teorie to také nejde, ale chceme se zaměřit především na praktickou přípravu. V dílnách budou naši učni každý druhý týden a učit se budou různé techniky svařování a práce s materiálem, který se používá v jaderné energetice. Aktuálně se učí základní věci, jako například řezání a pilování. Do výuky nového oboru už se zapojí i odborníci z elektrárny,“ uvedl Josef Liška, ředitel školy.

Do premiérového ročníku nastoupilo deset mladých lidí. S ohledem na technické a personální kapacity to vedení školy považuje za optimální počet. Podobný počet pak plánuje přijmout i pro další školní rok. Symbolicky nový obor včetně moderně vybavených dílem škola otevírá v době, kdy si připomíná 70 let od svého vzniku.

SOŠ SOU Hněvkovice je jedna z partnerských škol společnosti ČEZ. Energetici se školou spolupracují už od loňského roku. Aktuálně má ČEZ na jihu Čech hned 14 partnerských středních škol a velmi těsně spolupracuje se 15 fakultami technických vysokých škol v rámci celé ČR. 

Jaderná elektrárna Temelín zaměstnává na 1374 lidí. Dlouhodobě přitom roste počet žen. Aktuálně jich v Temelíně pracuje již 171.

 

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 13,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.