Architektonické nasvětlení Elektrárny Tušimice II.

8. 1. 2016

Pracovníci oddělení Osvětlování ze společnosti ČEZ Energetické služby se své práci věnují od roku 1999. V průběhu let byl tento tým postaven před různé výzvy – od veřejných osvětlení přes osvětlení v průmyslu, ale třeba i ve školách nebo nemocnicích. Jedna z nejzajímavějších zakázek byla realizována v roce 2015. Jedná se o architektonické nasvětlení Elektrárny Tušimice II.

Pro architektonické nasvětlení byla použita svítidla na bázi světloemitujících diod (LED). Tato svítidla jsou osazena vysoce výkonnými LED čipy v červené, zelené a modré barvě (princip RGB). Díky možnosti ovládat světelný výkon každé barevné složky nezávisle na ostatních je ve svítidlech možno realizovat aditivní míchání barev. Každé ze svítidel je tedy schopno zobrazit přes 16 milionů barev a může být nastaveno nezávisle na ostatních svítidlech. Řídicí signály, které každému svítidlu určují jakou barvou a jak silně má svítit, jsou do svítidel přivedeny pomocí silových napájecích kabelů – povely jsou namodulovány na napájecí napětí 230V. Na střeše kotelny je instalováno v řadě celkem 46 svítidel. Svítivé diody jsou v nich uspořádány v řadě. Díky tomu je osvětlena celá cca 180 m široká horní část fasády kotelny.

Kolem chladicí věže číslo 4 je v rozsahu půlkruhu rozmístěno pět stožárů se svítidly. Zde jsou svítidla reflektorového typu, která vyzařují poměrně úzký paprsek světla a jsou schopna nasvítit objekty až do vzdálenosti 150 m. Diody jsou v těchto svítidlech uspořádány do dvou skupin a jas každé ze skupin lze ještě řídit odděleně. Tímto způsobem lze simulovat změnu směru světelného toku svítidla, i když samotný reflektor se samozřejmě nepohybuje. Svítidla nasvětlují více než polovinu celého pláště chladicí věže, věž je tak viditelná ze silnice 568 i z okolních kopců.

Vzhled osvětlení je definován pomocí takzvaných světelných scén. Tyto scény mohou být statické i dynamické, možností je velmi mnoho. Nyní osvětlení funguje s pěti přednastavenými základními scénami. Tyto scény se automaticky mění každý den, ale lze je měnit i ručně.

Stavba byla realizována ve spolupráci se společností Energo Tušimice a investorovi byla předána v termínu a  plné kvalitě. Při realizaci této zajímavé zakázky získali všichni zúčastnění mnoho cenných zkušeností, naučili se pracovat s novými technologiemi a plně využít jejich možností. Společnost ČEZ Energetické služby je připravena poskytnout své služby v této oblasti dalším zákazníkům.