ČEZ Energetické služby ochraňují sondy innogy před bleskem

30. 5. 2017

ČEZ Energetické služby realizovaly v termínu 17. 10. 2016 – 15. 5. 2017 rekonstrukci jímací soustavy, svodů a zemnící soustavy, které tvoří ochranu před bleskem a přepětím budovy velínu areálu PZP (podzemní zásobník plynu) Štramberk a sond na PZP Třanovice v objemu 8,1 mil. Kč.

Stavba byla rozdělena na dvě části

Vnější a vnitřní ochrana před bleskem na velíně ve Štramberku, kdy došlo k demontáži stávajících jímačů a svodů, kontrole pospojování vodivých částí konstrukce budovy a proměření přechodových odporů. Byly dodány nové jímací tyče a následně instalovány, při dodržení správného umístění s ohledem na Eex zóny (nebezpečné zóny), na mechanickou stabilitu a odolnost proti nárazovému větru. Propojovací vedení a svody byly realizovány speciálními HVI vodiči s VN izolací.

Dále byly provedeny výkopy pro uložení nového zemniče, spojujícího všechny svody a hlavní ekvipotenciální pospojování.

Vnější a vnitřní ochrana před bleskem – sondy v Třanovicích, kde došlo ke zvýšení provozní disponibility sond v průběhu bouřkové činnosti. I zde byly instalovány na 38 sondách a čtyřech trasových uzávěrech nové jímací tyče se speciálními HVI vodiči. Současně bylo potřeba propojit vnitřní uzemnění areálu sond s jeho vnějším uzemněním pomocí zemnícího pásku.

V rámci vnitřní ochrany před bleskem byly u obou staveb provedeny instalace přepěťových ochran.

Celé dílo se podařilo dokončit a odevzdat investorovi k jeho spokojenosti asi o dva týdny dříve, než bylo uvedeno ve smlouvě o dílo, navzdory tomu, že nám zemní práce ztěžovala podzemní voda, jež neustále zaplavovala výkopy.