ČEZ Energetické služby ve Vítkovicích nově i distributorem tepla

9. 2. 2016

Naše společnost převzala k 1. lednu 2016 od společnosti ČEZ Teplárenská, a.s. distribuci tepla, tedy činnosti spojené s rozvody a dodávkou tepla v lokalitě Vítkovice.

Nově vzniklé oddělení TH Vítkovice, které tvoří tým sedmi zaměstnanců, tak v současnosti zajišťuje provoz teplovodní, horkovodní a parní soustavy. Součástí řetězce našich činností je nákup tepelné energie z jejího zdroje, provozovaného společností Energocentrum Vítkovice, a.s., distribuce tepla i samotný prodej této komodity koncovým zákazníkům v lokalitě Vítkovice. Převážnou většinu tepla dodáváme průmyslovým podnikům, mezi naše zákazníky však patří také nemocnice, školy, úřady, bytová družstva i domácnosti.

V oblasti tepla působí ČEZ Energetické služby v okruhu 6 katastrálních území města Ostravy a zajišťují komplexní dodávku pro více než 150 odběrných míst u bezmála 60 zákazníků v následujících formách: horká voda (HV), topná voda (TV) a teplá voda (TUV). Celková dodávka tepla v roce 2015 činila více než 706 TJ.

Teplota horké vody na přívodu od zdroje je dle topné křivky maximálně 140°C. Tato voda je dále distribuována konečným odběratelům prostřednictvím čtyř horkovodních tras z Teplárny do Dolní oblasti Vítkovic, společnosti VÍTKOVICE STEEL, a.s. a VÍTKOVICE, a.s.

Topná voda má dle topné křivky na přívodu k distribuci teplotu max. 90°C a je dáledistribuována konečným odběratelům prostřednictvím tří teplovodních tras ve směrech Vítkovická nemocnice (prochází pod nemocnicí a končí u budovy Úsvit), Staré ředitelství (prochází kolem budov Starého ředitelství Vítkovic a končí v hale Mostárny), poslední trasa pak vede z Výstavní ulice a končí u vstupu do budovy interního oddělení Vítkovické nemocnice.

Teplá (užitková) voda s parametry 60°C  je distribuována prostřednictvím jedné trasy, která vede z Teplárny do Vítkovické nemocnice, která je také nejvýznamnějším odběratelem této komodity.

Výhody dodávek tepla v soustavě CZT

  • Zákazník nemusí investovat ani pořizovat vlastní tepelné zařízení.
  • Zákazníkovi odpadávají starosti s provozováním, údržbou, prováděním revizí a další  povinnosti, které zajistí pracovníci ČEZ Energetických služeb.
  • V porovnání s individuálním způsobem vytápění jsou dodávky společnosti ČEZ Energetické  služby  komfortní a spolehlivé.
  • Cena tepla je věcně usměrňována ERÚ, což znamená, že ČEZ Energetické služby mohou kalkulovat pouze oprávněné náklady.