ČEZ nasadí nejmodernější technologie v oblasti veřejného osvětlení

14. 10. 2009

Ostrava, 14. října 2009 - Společnost ČEZ Energetické služby získala významnou zakázku na rekonstrukci a provozování veřejného osvětlení, a to v jihomoravském městě Hustopeče. Toto vítězství ve veřejné soutěži je pro společnost průlomové ve dvou směrech. Dojde vůbec k prvnímu nasazení nejmodernějšího dálkového sytému TELEA na území České republiky. Tato moderní technologie umožní online sledovat a řídit celý systém veřejného osvětlení. Ze strany společnosti se také jedná o první zakázku, která se nachází na zásobovacím území společnosti E-ON, kde silovou elektřinu bude dodávat Skupina ČEZ.

Město Hustopeče řešilo otázku zastaralého systému veřejného osvětlení, které potřebuje v nejbližších letech rekonstruovat. Z tohoto důvodu vypsalo začátkem roku veřejnou zakázku. Cílem bylo najít vhodného dodavatele na financování, realizaci rekonstrukce a také na následné provozování systému veřejného osvětlení. Nabídka společnosti ČEZ Energetické služby ze Skupiny ČEZ byla vyhodnocena jako nejvýhodnější. Zastupitelé města Hustopeče zároveň odsouhlasili provozování veřejného osvětlení společností ČEZ po dobu 10 let.

„Naše společnost, která v soutěži zvítězila, pomůže významně snížit provozní náklady na veřejné osvětlení a uspořit tak značné prostředky rozpočtu města,“ uvedl Michal Rzyman, generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby. Daniel Morys, ředitel úseku Obchod uvedené společnosti, dodává: „Tento úspěch nás těší také proto, že se jedná o první zakázku, která se nachází na zásobovacím území E-Onu a budeme zde cílově dodávat silovou elektřinu od společnosti ČEZ Prodej.“

V oblasti veřejného osvětlení patří ČEZ Energetické služby mezi společnosti, které se nebojí nasazovat moderní a neotřelé technologie. Ty vedou v důsledku k úsporám jak elektrické energie, tak v oblastech provozu a údržby zařízení. Společnost může dnes také hodnotit zkušenosti s instalací moderních LED svítidel, kterým bezesporu patří budoucnost. Tento typ osvětlení, který byl v některých městech instalován, razantně snižuje náklady na elektřinu a vytváří na osvětlených místech nový, specifický druh viditelnosti.

Společnost investovala v posledních dvou letech téměř 20 milionů korun do rozvoje, rekonstrukcí a modernizací veřejných osvětlení, která provozuje a udržuje. Pětiletý program revitalizace sítí veřejného osvětlení předpokládá investovat do roku 2012 celkem 55 milionů korun, z toho 14 milionů v roce 2009.

Správa, údržba a rozvoj veřejného osvětlení patří mezi klíčové oblasti podnikání společnosti ČEZ Energetické služby ze Skupiny ČEZ. Společnost provozuje a spravuje veřejné osvětlení v cca 200 městech, městských částech a obcích v ČR, a to zejména v západních Čechách a na severní Moravě. Mezi nejvýznamnější města a obce, kde provozuje veřejné osvětlení, patří Mohelnice, Studénka, Potštát, Velké Popovice, Dobřany, Nýřany a Jáchymov.

ČEZ Energetické služby, s.r.o. jsou 100% dceřinou společností ČEZ, a.s. Hlavím cílem podnikání je provozování energetických hospodářství průmyslových podniků, správa veřejných osvětlení a komplexní technický servis v oblasti energetických zařízení a celků. Mezi největší energetické hospodářství, které jsou ve správě ČEZ Energetických služeb, patří EH Vítkovice, EH Mohelnice a EH Colorlak.