ČEZ nasadil nejmodernější technologii v oblasti veřejného osvětlení

22. 9. 2010

Energetici dokončili rekonstrukci veřejného osvětlení v jihomoravském městě Hustopeče. Spolu s následným provozováním zařízení to představuje stěžejní části zakázky, kterou v loňském roce získala ve veřejné soutěži společnost ČEZ Energetické služby. V Hustopečích došlo k vůbec prvnímu nasazení nejmodernějšího systému TELEA na území České republiky. ČEZ touto zakázkou poprvé pronikl v oblasti veřejného osvětlení i mimo své distribuční území. Realizace projektu, která probíhala necelých šest měsíců, si vyžádala investici ČEZ ve výši přes 10 milionů korun.

Jedná se zatím o největší investici společnosti ČEZ Energetické služby v oblasti veřejného osvětlení. V rámci zakázky bylo rekonstruováno kabelové vedení, rozvaděče, stožáry i svítidla. Systém TELEA umožňuje online sledovat a řídit všechny prvky soustavy. Lidé mimo jiné nemusí hlásit porouchaná svítidla, údržba se o jejich stavu dozví automaticky „Tato technologie představuje propojení celého systému veřejného osvětlení s našim centrálním dispečinkem. Díky elektronické komunikaci máme nepřetržité spojení s každým z cca 550 světelných bodů, což v důsledku vede nejen k efektivnímu provozování, ale i rychlé a účelné údržbě zařízení,“ uvedl Martin Koch, generální ředitel  společnosti ČEZ  Energetické služby. A dodává: „Naše společnost nasazením moderní průlomové technologie významně sníží provozní náklady na veřejné osvětlení a uspoří tak značné prostředky v rozpočtu města.“

Hustopeče- TELEATouto zakázkou společnost poprvé v oblasti veřejného osvětlení pronikla mimo distribuční území Skupiny ČEZ. Hustopeče se nacházejí na zásobovacím území společnosti E-ON, ale veřejné osvětlení „pojede“ na elektřinu od společnosti ČEZ Prodej.

Město Hustopeče vypsalo začátkem loňského roku veřejnou zakázku. Cílem bylo najít vhodného dodavatele na financování, realizaci rekonstrukce a následné provozování celého systému veřejného osvětlení.  Nabídka společnosti ČEZ Energetické služby ze Skupiny ČEZ byla vyhodnocena jako nejvýhodnější. Zastupitelé města Hustopeče současně odsouhlasili provozování veřejného osvětlení společností ČEZ po dobu 10 let. . „V případě uzavření smlouvy na provozování veřejného osvětlení, jako v případě  města  Hustopeče,  obce přenechávají všechny činnosti související s provozem a údržbou odborníkům naší společnosti,“ doplnil Daniel Morys, ředitel úseku Správa společnosti ČEZ Energetické služby.

Vítězství ve veřejné soutěži v Hustopečích bylo vzhledem k použité technologii průlomovým, nikoliv však jediným úspěchem společnosti na poli veřejného osvětlení. V loňském roce  ČEZ Energetické služby rozšířily svoji působnost v regionu o další lokality. Jedná se např. o obec Háj ve Slezsku s přilehlými částmi Jilešovice, Lhota, Smolkov a Chabičov. Nově společnost působí také v obci Tvrdkov v okrese Bruntál. Po několika loňských vítězstvích se počet světelných bodů ve správě společnosti rozrostl na více než 18 tisíc, z toho více než  6 tisíc připadá na Moravu, kde společnost provozuje veřejné osvětlení v desítkách měst a městských částech.

ČEZ Energetické služby, s.r.o. jsou 100% dceřinou společností ČEZ, a.s. Hlavím cílem podnikání je provozování energetických hospodářství průmyslových podniků, správa veřejných osvětlení a komplexní technický servis v oblasti energetických zařízení a celků. Mezi největší energetické hospodářství ve správě společnosti patří EH Vítkovice, EH Mohelnice a EH Colorlak.