ČEZ postaví nový zdroj tepla pro město Mohelnice

12. 1. 2009

Společnost ČEZ Energetické služby ze Skupiny ČEZ realizuje v tomto roce výstavbu nového zdroje tepla a teplé vody pro obyvatele města Mohelnice. Realizace projektu je plánována tak, aby se stihla topná sezona 2009/2010. Celkové investice do nového zdroje dosáhnou výše 70 milionů korun.

„Věřím, že tuto investici do nového zdroje tepla a infrastruktury občané města Mohelnice v budoucnu ocení. Podaří se nám tak eliminovat hrozící strmý růst cen tepla a teplé vody, který by pro obyvatele města nastal vzhledem k již proběhlému odpojení společnosti Siemens Elektromotory od soustavy,“ poznamenává Michal Rzyman, generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby.

Projekt nového zdroje tepla a teplé vody pro obyvatele města na bázi plynového kotle a moderního teplovodního vedení byl vybrán zástupci města a provozovatelem tepelného hospodářství společnosti ČEZ Energetické služby jako nejvhodnější řešení. Nový zdroj má zamezit růstu cen v řádech desítek procent, který by u tepla a teplé vody nastal již od roku 2009 vzhledem k proběhlému odpojení společnosti Siemens Elektromotory od stávajícího zdroje. Vhodnost a správnost zvoleného řešení potvrdila i nezávislá studie společnosti VAE.

Kromě výstavby nového zdroje se jedná o kompletní náhradu současného zastaralého parovodního a horkovodního topení novým, teplovodním, které je energeticky úspornější a šetrnější k životnímu prostředí. Součástí tohoto rozsáhlého projektu je výměna rozvodů, dodávka kotlů, regulačních a měřících zařízení. Proběhnou rovněž stavební úpravy kotelny.

„Realizace projektu je plánována na rok 2009 tak, aby se stihla topná sezona 2009/2010. Do konce loňského roku byla dokončena projekční a rozpočtová činnost a byl zahájen výběr generálního dodavatele stavby, “ říká Kamil Kocurek, projektový manažer.

Začátek stavby, a to především v oblasti výkopových prací bude do značné míry záviset na klimatických podmínkách. „ Dobu, ve které nebude možno výkopové práce provádět – z důvodu nepříznivých klimatických podmínek, chceme využít k instalaci tzv. domovních předávacích stanic do objektů jednotlivých odběratelů, “ dodává Kamil Kocurek.

ČEZ Energetické služby, s.r.o. jsou 100% dceřinou společností ČEZ, a. s. Hlavím cílem podnikání je provozování energetických hospodářství průmyslových podniků, správa veřejných osvětlení a komplexní technický servis v oblasti energetických zařízení a celků. Mezi největší energetické hospodářství, které jsou ve správě ČEZ Energetických služeb patří EH Vítkovice, EH Mohelnice a EH Colorlak. ČEZ Energetické služby provozují a spravují veřejné osvětlení v cca 200 městech a obcích v ČR.