Dokončení významné zakázky v segmentu Automotiv - chladíme a foukáme v Klášterci nad Ohří

22. 12. 2017

Společnost ČEZ Energetické služby, s.r.o., odbor Inženýring energetických staveb, dokončila realizaci technologické dodávky výroby chladu a stlačeného vzduchu v novém výrobním závodu firmy BENTELER ČR v Klášterci nad Ohří, kde bude zajišťována výroba komponentů pro automobilový průmysl.

Několik technických údajů

Bylo nainstalováno 5 ks  turbokompresorů Danfoss Turbocor o celkovém instalovaném chladicím výkonu 5x450 kW, 4 ks   chladicích věží o celkovém požadovaném chladicím výkonu 6 700 kW, 3 ks kompresorů 8,5 bar s integrovanými sušiči o výkonu 3 x 480 l/s , 1 ks kompresoru 19 bar s integrovaným sušičem o výkonu 210 l/s . To vše bylo dodáno a nainstalováno včetně kompletních potrubních rozvodů, strojoven vč. čerpací techniky, s osazením měřících zařízení, které umožní dálkový sběr dat pro dispečink v Ostravě.

Trocha historie

Prvotní oslovení investora spadá již do poloviny roku 2016, kdy obchodníci společnosti ČEZ ESCO vyjednávali možné varianty spolupráce. Teprve v březnu 2017 se investor rozhodl pro model tzv. operativního leasingu, tzn., že společnost ČEZ Energetické služby celou zakázku zrealizuje a bude ji pak po dobu 10 let provozovat s kompletní servisní činností, a to vše za účasti finanční společnosti, kde investor bude umořovat investici splátkami za odebrané energie.

Požadovaný termín zkušebního provozu stanovil investor na červenec 2017, na vyladění smluvních vztahů a přípravu realizace zbyl tedy rekordně krátký čas. Přesto se podařilo nasmlouvat dodávky hlavních technologických celků a montážních kapacit tak, aby bylo reálné  požadovaný termín dodržet. Stavební (ne)připravenost a „neúplnost“ projektové dokumentace, zajišťované investorem, však kladla velké nároky na koordinaci a každodenní operativní vyjednávání s GD stavby a investorem, a to i s ohledem na skutečnost, že cena za investici byla pevná a v zásadě ji nebylo možné  měnit.    

Přes všechny výše zmiňované překážky bylo celé dílo včas a řádně předáno investorovi, který po instalaci své výrobní technologie zahájil v průběhu měsíce prosince loňského roku zkušební provoz .

Celková smluvní částka za realizaci díla představovala cca 90 mil. Kč. Nyní bude probíhat fáze přechodu do režimu provozování, kdy následně převezmou „otěže“ naši kolegové z úseku Provozování energetických zařízení.

Realizací tohoto projektu jsme dokázali, že naše společnost je schopna nabídnout na trhu, kromě kvality a konkurenceschopnosti, i další „přidanou“ hodnotu pro zákazníky a zajistit tak komplexní dodávky, bez potřeby vlastní prvotní investice.

Tato zakázka splnila i očekávané ekonomické parametry a z pohledu referencí je dobrým počinem pro budoucí působení na tomto otevřeném trhu.