ENERGOMANAGER - Společnost ČEZ Energetické služby přináší na trh unikátní řešení v oblasti úspor energií

19. 1. 2015

Cílem systému EnergoManager je poskytnout zákazníkům platformu pro trvalé snižování nákladů na energie a pomoci jim tak v plnění legislativy s ohledem na zákonnou povinnost zavedení energetického managementu do velkých společností (tzn. s více než 250 zaměstnanci, nebo obraty nad 43 mil. EUR) již v průběhu roku 2015. Tento v České republice ojedinělý systém jako jediný nasazuje společnost ČEZ Energetické služby ze Skupiny ČEZ.

Energetickým managementem nazýváme souhrn všech činností, které vyhledávají oblasti s významnou spotřebou energií, monitorují jejich energetickou náročnost a navrhují jejich optimalizaci s využitím systémových nástrojů v oblasti úspor.Účelem je nastavit systematický přístup k dosahování neustálého snižování energetické náročnosti.

EnergoManagerpředstavuje komplexní systém služeb pro energetický management a všeobecně pro kontinuální zvyšování energetické efektivity průmyslových podniků. Využívá vlastní webovou aplikaci pro sběr a následné vyhodnocování měřených dat, včetně technického know-how specialistů energetického managementu a dalších odborníků společnosti ČEZ Energetické služby, s.r.o.

Pouhé následování požadavků normy energetického managementu může přinést zejména výrazné navýšení administrativní náročnosti, ale skutečný cíl - přínos se vytratí, proto je systém EnergoManager zaměřen především na hledání potenciálu úspor energie a má tedy smysl i tehdy, pokud zákazník nemá zájem o energetický management, ale chce „pouze“ ušetřit za energie,“ uvedl Jan Janša, specialista energetického managementu společnosti ČEZ Energetické služby.  

Pokud jde o samotnou realizaci, u zájemce o službu EnergoManager v první fázi proběhne tzv. „Studie energetické efektivity“. Jde o jednorázový proces, jehož cílem je zmapovat provoz zákazníka, zhodnotit systém stávajícího způsobu měření spotřeby energií a energetickou efektivitu použitých technologií. Výsledkem je komplexní vyhodnocení, na jehož základě je zákazník detailně seznámen se všemi možnými oblastmi úspor a je mu doporučen další postup pro zavedení energetického managementu pomocí systému EnergoManager šitý na míru konkrétního provozu.

Následuje fáze implementace samotného systému, která obnáší případné doplnění nebo opravy vybraných měření a zajištění přenosu dat z již instalovaných měřidel a systémů do bilančního softwaru (online dostupné webové aplikace). V něm se následně vytvoří hodnotící kritéria pro kontrolu efektivnosti využívání energií. Součástí procesu je vytvoření veškeré dokumentace, potřebné pro zavedení energetického managementu a zaškolení kompetentních pracovníků daného podniku.

V poslední fázi nastává samotný provoz systému EnergoManager, kdy zaškolení pracovníci podniku v pravidelných intervalech kontrolují předem stanovené parametry a řeší jejich odchylky od očekávaných stavů. Management společnosti využívá webovou aplikaci EnergoManager pro kontrolu chodu energetického hospodářství společnosti, součástí jsou rovněž pravidelné reporty, nepřetržitě online dostupné v internetovém prostředí systému. Tato fáze může být doplněna o certifikaci systému energetického managementu dle platné legislativy.

„Celý systém je dovršen pravidelným (nejčastěji půlročním) vyhodnocením získaných údajů specialisty naší společnosti a návrhem úsporných opatřeních podle nejnovějších technologický trendů v energetice. Energo Manager je pro zákazníka tzv. „SMART“ řešení a takovou službu v podobném rozsahu nikdo na českém trhu v současnosti nenabízí,“ dodal Jan Janša ze společnosti ČEZ Energetické služby.

Systém EnergoManager je vhodný pro zákazníka, který:

  • Chce ušetřit náklady za energie včasným odhalením poruchových oblastí
  • Chce získat přehled o spotřebách energie ve svém podniku
  • Chcete mít přístup k údajům o spotřebách energií kdekoliv a kdykoliv
  • Chce mít jednoduchý nástroj pro kontrolu efektivnosti využívání energie
  • Nemá odborníky pro vyhodnocování spotřeb energie s následnými návrhy úsporných opatření
  • Chce pravidelně získávat návrhy odborníků na energeticky úsporná opatření
  • Přeje si ověřit přínosy již realizovaných opatření
  • Přeje si zavést energetický management dle normy, upravující systémy hospodaření s energií (ČSN EN ISO 50001)