Investice do rozvoje veřejného osvětlení západočeských obcí a měst

19. 3. 2010

Plzeň, 19. března 2010 – Společnost ČEZ Energetické služby ze Skupiny ČEZ investovala v posledních dvou letech více než 20 milionů korun do rozvoje a modernizace veřejných osvětlení. Světelné body zajišťované jejím prostřednictvím nalezneme v městech, místních částech a obcích v ČR, zejména v západních a středních Čechách a na Moravě. Po loňském vítězství v několika veřejných soutěžích se počet světelných bodů ve správě společnosti rozrostl na více než 18 tisíc, z toho asi polovina připadá na náš region. Pětiletý program revitalizace sítí veřejného osvětlení předpokládá investovat do roku 2012 dalších 41 milionů korun.

Veřejné osvětlení v Hradecké ulici ve Stodě po rozsáhlé rekonstrukci.

Společnost ČEZ energetické služby provozuje veřejné osvětlení téměř ve dvou stovkách měst, místních částech a obcích v České republice. Mezi její největší zákazníky v Plzeňském kraji patří města Nýřany, Dobřany, Stod, Blovice, Vejprnice, Spálené Poříčí, Břasy, Šťáhlavy a Bělá nad Radbuzou. V Karlovarském kraji je největším zákazníkem využívajícím služeb společnosti město Jáchymov.

V loňském roce byla dokončena náročná rekonstrukce veřejného osvětlení v Hradecké ulici ve Stodě, jedné z tepen města. Spolu s výstavbou nové transformovny 110/22kV v Bělé nad Radbuzou bylo rekonstruováno také osvětlení v ulicích Školní a Nádražní. Na sklonku roku 2009 společnost zahájila dvě složité rekonstrukce veřejného osvětlení, které budou dokončeny letos. V Poběžovicích na náměstí Míru se rozhodli pro celkovou modernizaci osvětlení. Zanedlouho občanům nad hlavami zazáří nové lampy, které budou zároveň účelné a esteticky splynou s rázem historického centra. V Mýtě v ulici Dlouhá třída a přilehlých uličkách nyní probíhá kompletní rekonstrukce nevyhovujících vzdušných sítí umístěných na budovách, které budou nahrazeny moderním kabelovým rozvodem a na ulicích se nově objeví ocelové osvětlovací stožáry.

„Cílem rekonstrukcí je vedle modernizace vždy zvýšit kvalitu osvětlení, eliminovat poruchovost a snížit spotřebu elektrické energie. V případě uzavření smlouvy na provozování veřejného osvětlení (formou přenesené správy) obce přenechávají všechny činnosti související s provozem a údržbou společnosti ČEZ Energetické služby “, upřesnil k tématu Bořek Kršňák, vedoucí oddělení Veřejného osvětlení. Společnost je rovněž schopna zajistit montáž slavnostního nebo vánočního osvětlení dle požadavku obce, resp. předložit vlastní návrh. Ve stanovených intervalech pak probíhají preventivní kontroly celého systému.

ČEZ Energetické služby, s.r.o. jsou 100% dceřinou společností ČEZ, a.s. Hlavím cílem podnikání je provozování energetických hospodářství průmyslových podniků, správa veřejných osvětlení a komplexní technický servis v oblasti energetických zařízení a celků. Mezi největší energetická hospodářství v ČR, která jsou ve správě ČEZ Energetických služeb, patří EH Vítkovice, EH Mohelnice a EH Colorlak.