Kogenerační jednotka Beroun

14. 5. 2015

ČEZ Energetické služby realizovaly pro společnost EVČ Pardubice provozní soubor "vyvedení výkonu 2x1,6 MW z kogeneračních jednotek".

Provozní soubor obsahoval dodávku rozvaděčů VN, rozvaděčů NN, rozvaděče s náhradním napájením pro ochrany a rozvaděč AXY pro monitoring výroby elektrické energie na dispečink ČEZ Distribuce, dále dodávku dvou transformátorů 1600 kVA a jednoho transformátoru 630 kVA, hradících členů, skříně pro fakturační měření a uzemnění (skříň HOP).

Po stavebních úpravách, které si vyžádali kompletní úpravu všech prostorů a místností pro  instalaci veškeré technologie jsme začali s realizací kabelových tras pro kabely vyvedení výkonu, pro kabely vysokého napětí a pro kabely ovládací. Tato kabeláž propojovala rozvaděče R1 a R2 s hradícími členy a transformátory. Kabely VN z dvou transformátoru byli zapojeny do rozvaděčů VN umístěné v 1. NP.

Po zhotovení kabelových tras jsme instalovali do trafokomor 2 ks transformátorů o výkonu 1600 kVA a jednoho transformátoru 630 kVA pro vlastní spotřebu celé výrobny a hradící členy, které byly požadavkem distributora elektrické energie ČEZ Distribuce. Dále byli v 1. NP sestaveny rozvaděče VN a rozvaděče NN včetně kompenzace.

Po všech těchto úkonech jsme začali s tažením kabeláže jak vyvedení výkonu tak kabelů vysokého napětí a kabeláže sloužící k signalizaci a ovládání. Na kabelech vysokého napětí byli provedeny napěťové zkoušky zajišťující správnost technologického postupu montáže kabelových koncovek.

Po připojení na transformátory, hradící členy a rozvaděče jsme zhotovili certifikované protipožární přepážky a ucpávky s požární odolností 60 minut. Tyto ucpávky byli označeny příslušným štítkem a byl na ně vystaven certifikát.

Na veškeré naše dodávky včetně montážních prací byla poté vystavena našim revizním technikem výchozí revizní zpráva elektro, která stvrdila dodržení všech montážních postupů a ČSN Na konec celé realizace akce došlo k odzkoušení veškeré dodané technologie.

Po bezproblémové uvedení KGJ do provozu byli ze strany ČEZu provedeny tyto kontroly

  • Kontrola pracovníkem ČEZ originálních dokladů, zda souhlasí se zaslanými podklady
  • Kontrola pracovníkem ČEZ  instalovaného zařízení
  • Osazení elektroměru +  zapnutí úsekové odpínače na přípojce

Poté bylo pracovníkem ČEZ ES + obsluhou provedeno zapnutí VN a NN rozvaděčů, traf s vyvedením napětí do technologií a mohli následovat individuální zkoušky technologií  (TEDOM, BOSCH), které byli ukončeny komplexním vyzkoušením.

Nyní je kogenerační jednotka ve zkušebním provozu. V rámci této akce byla velká kumulace pracovních firem na stavbě (stavaři, elektrikáři, strojaři, potrubáři,..) a proto byl kladen velký důraz na dodržování bezpečnosti.

ČEZ ES svou práci odvedli kvalitně a v předem schváleném harmonogramu stavby.