Kogenerační jednotka Prostějov Sladovny

22. 6. 2015

ČEZ Energetické služby realizovaly pro společnost EVČ Pardubice provozní soubor vyvedení výkonu KGJ a výstavbu kioskové trafostanice.

Provozní soubor byl rozsáhlý svou specifikací. Vyspecifikování samotné kioskové trafostanice, která byla navržena v projektové dokumentaci, předcházelo několik jednání u výrobce této trafostanice, který sídlí na Slovensku.

Na jednáních byly přesně, v návaznosti na dodávanou technologii, upřesněny rozměry a rozložení kabelových vstupů pro jednotlivé technologie. Vše bylo konzultováno s provozovatelem distribuční sítě Eon. Následně jsme byli  požádání o změnu daných rozměrů. Jednalo se o velký zásah do projektu, protože vše bylo závislé na stanovené ceně za celkovou trafostanici a nebylo v našem zájmu cenu navyšovat. Po dlouhých jednáních a několika změnách se nám podařilo společnými silami vyspecifikovat kioskovou trafostanici zadat ji do výroby.

Závazný termín návozu trafostanice na místo realizace byl stanoven až po dohodě návozu veškeré technologie, ať už transformátoru 22/0,4 kV tak rozvaděčů VN a ostatní technologie. Před samotným návozem trafostanice jsme museli zajistit na příslušném úřadě zábory komunikace pro 100 tunový jeřáb, který měl trafostanici kompletovat na místo a zajistit stavební práce (stavební místo) pro trafostanici.

Nadešel den D a vše se rozběhlo dle plánu. Na místo přijel jeřáb, dále auto  s transformátorem, přijely rozvaděče VN …. a kiosková trafostanice stále nikde. Zhruba po hodině se nám ozval dopravce, který zajišťoval převoz trafostanice, že přepravnímu vozu se 50 km před hranicemi poškodila převodovka.

Po několika hodinách telefonování a plánování náhradní přepravy dorazila trafostanice do Prostějova. Zdárně jsme dokončili instalaci i potřebné technologie ještě týž den.

Jsme rádi, že se opět potvrdila profesionalita pracovníků firem, které na této akci spolupracovali.

Následovala pokládka kabelů a propojování technologie. Dokončovací práce a zkoušky budou probíhat do konce července 2015. Poté najedou komplexní zkoušky a kogenerační jednotka bude uvedena do provozu.