Milíkov krášlí 500 nových stromů a keřů

23. 5. 2012

23. května 2012: Dnes odpoledne přivítali obyvatelé Milíkova v Moravskoslezském kraji nově vysazené stromy. Zeleň vytvoří protihlukovou bariéru a sníží v obci prašnost. Stromořadí javorů a třešní dlouhé 101 metrů doplňují ostružiníky a růže. Na novou zeleň v obci přispěla Nadace ČEZ.

Během loňského podzimu obec Milíkov, která zasahuje do Chráněné krajinné oblasti Beskydy, vysázela celkem 500 stromů a keřů. Nyní již na dřevinách vyrašily první lístky. Nová zeleň zkrášlila oddychovou zónu, jež odděluje fotbalové hřiště od hlavní komunikace. „Před několika lety stála na tomto svahu stará alej. Protože ohrožovala dopravu a zdraví obyvatel, musela být postupně vykácena. Na její obnovu nám však chyběly peníze,“ uvedl Zdeněk Szkandera, starosta obce Milíkov. Nové stromové a křovinné porosty jsou pro okolí Milíkova typické. Obec vybrala původní druhy dřevin, na které Nadace ČEZ přispěla částkou 184 560 korun. Jde o javory a třešně, které doplňují růže a ostružiníky.

Nadační příspěvek mohly města a obce z celé republiky získat na obnovu alejí, vybudování nových parků nebo zelených protihlukových stěn. Způsob výsadby si určovaly samy. Někdy volily tisíce malých sazenic, jindy vzrostlé stromy.

Milíkov je jednou ze 117 lokalit České republiky, která se rozhodla oživit ulice a prostranství novou zelení. Grantové řízení Stromy 2011 vyhlásila Nadace ČEZ vloni v květnu. Vysadilo se více než 44 tisíc dřevin v hodnotě téměř 18 miliónů korun. „V rámci střední a severní Moravy bylo podpořeno 11 projektů, vedle Milíkova proběhla výsadba nové zeleně také např. v ostravském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, či dalším městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Díky nadaci budou „zelenější“ také města Mohelnice, Bohumín, Rychvald, Kravaře, či obce Hodslavice, Šilheřovice a Citov,“ vysvětluje Daniel Morys, zástupce společnosti ČEZ Energetické služby, který se dnešní slavnostní prezentace projektu zúčastnil.

O Nadaci

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Programy Nadace ČEZ

  • Oranžové hřiště
  • Oranžová učebna
  • Oranžové schody
  • Oranžové kolo
  • Podpora regionů

O dalších projektech podporovaných Skupinou ČEZ se dozvíte na facebook.com/ČEZlidem