Mohelnice opraví náměstí, park a vybuduje cyklostezku

1. 2. 2014

Mohelnice – Obyvatelé Mohelnice budou letos svědky kácení v parku, život jim znepříjemní rozkopané ulice a náměstí. Radnice má totiž letos na zvelebení města více než jednasedmdesát milionů korun. Přibližně polovinu z této sumy pokryje z dotací, které se jí podařilo získat.

Ve finančním vyjádření bude největší investicí rekonstrukce Kostelního náměstí, která je plánovaná na dva roky. Letos do ní město vloží přes třináct milionů korun, tři a půl milionu pokryje dotace. Bude tím pokračovat v revitalizaci historického centra, která začala předloni rekonstrukcí hlavního náměstí Svobody. „Letos se provede skrývka a celou lokalitu prozkoumají archeologové. S touto investicí souvisí i revitalizace parku pod hradbami a Školní ulice,“ řekl místostarosta Mohelnice Oldřich Klemš.

Město na tuto akci v rozpočtu vyčlení necelých tři a půl milionu korun, přičemž očekává, že ve výběrovém řízení se konečná částka sníží. Dotace ve výši pětaosmdesáti procent ale neklesne, čímž by mohla radnice ušetřit.

„Bude se zde rekonstruovat síť cest a veřejné osvětlení. Z Regionálního operačního programu na to město získá pět a půl milionu korun,“ sdělil vedoucí odboru stavebního úřadu, rozvoje a investic Městského úřadu v Mohelnici Jiří Pokorný.

Celý prostor čekají rozsáhlé úpravy. „Budou se kácet staré stromy a poté, co povyrostou, musíme vykácet starou alej. Hrací prvky, které by zde mohly vzniknout, budeme řešit samostatně příští rok poté, co bude stavba dokončena,“ doplnil Oldřich Klemš.

Za dalších tři sta tisíc korun nechá mohelnická radnice staticky zajistit věž kostela svatého Tomáše Becketa. „Musí se pomocí speciálních spon stabilizovat zdivo, věž tak odolá i vichřici,“ vysvětlil místostarosta Mohelnice.

Další velkou investicí bude stavba cyklostezky, která povede z města přes část Dolní Krčmy na silnici směrem na Újezd. Tam se rozdělí.

Mohelnice opraví náměstí, park a vybuduje cyklostezku

Jedna větev povede do Újezdu, druhá bude pokračovat směrem na Dolní Válce, Horní Krčmy a pak přes pole do Žádlovic, místní části Loštic. Tam vyústí u restaurace Na Pešti.

„Nyní běží výběrové řízení. Jakmile se na jaře oteplí, začne se stavět. Vše by mělo být hotové přibližně v polovině roku,“ řekl Oldřich Klemš.

Na investici se přibližně jedním milionem korun budou podílet i sousední Loštice. „Pro nás je stavba cyklostezky důležitá proto, že se tím zároveň vyřeší protipovodňová opatření za čtvrtí Pešť. Cyklostezka bude mít význam především pro turisty. Pro místní, kteří dojíždějí za prací do Mohelnice, to bude přeci jenom zajížďka. Už ale přemýšlíme nad další cyklostezkou do Mohelnice,“ řekl starosta Loštic Ctirad Lolek.

Dočkají se i milovníci sportu. V Základní škole v Mlýnské ulici se rozšíří tělocvična, takže zde budou moci hrát zápasy i florbalisté, kteří dosud dojíždějí do Litovle. Vznikne běžecký ovál, doskočitě a kurt na volejbal. Půl milionu korun město získá z programu Oranžová hřiště společnosti ČEZ.