Nadace ČEZ pomáhá plnit sny paradrezurní jezdkyni

29. 8. 2016

Kateřina Lesová odmítá čekat až skončí na invalidním vozíku. Místo toho jezdí na koni a na Mistrovství České republiky v paradrezuře získala bronz. Jezdeckých závodů pro handicapované se mohla zúčastnit také díky podpoře Nadace ČEZ ve výši 30 000 korun.

Katce Lesové byl v dětství diagnostikován vzácný zhoubný nádor kosterního svalu. Podstoupila chemoterapii kombinovanou s radioterapií a následně chirurgický zákrok. Poté další silnou chemo-radioterapii a řadu dalších operací. Kvůli komplikacím u ní bohužel došlo k zástavě srdce a dlouhodobý nedostatek kyslíku způsobil poruchu mozku, která se projevuje těžkou poruchou učení, krátkodobé paměti a zpomalením koordinace končetin. Následkem chemoterapií trpí Katka silnou artrózou, osteoporózou a velkými bolestmi. Při chůzi na menší vzdálenost používá dvě francouzské hole a podle lékařů jí v brzké době hrozí imobilita.

Katka přes svůj handicap absolvovala dva roky jezdecké školy v Kroměříži. A na Mistrovství České republiky 2016 v drezuře a paradrezuře, které se konalo 18. – 21. srpna 2016 ve Zduchovicích, tato cílevědomá sportovkyně v náročné tříkolové soutěži obsadila s koněm Salvátorem úžasné třetí místo. Závodů se mohla zúčastnit především díky finanční podpoře ve výši 30 000 korun od Nadace ČEZ, kterou získala prostřednictvím Zaměstnaneckých grantů. Z daru mj. uhradila dopravu na závody.

Kateřina Lesová o sobě říká: „Odmítám žít jen proto, abych čekala na invalidní vozík, zaplatila bydlení, léky a nejnutnější životní potřeby. Za co by ten život potom stál? Jaký by byl jeho smysl? Mým snem a cílem od dětství je jezdit na koni. Chci inspirovat všechny lidi s handicapem, zviditelnit Ostravu, Moravskoslezký kraj, a jednou třeba na evropských kolbištích i Českou republiku.“

Krůček k tomuto snu pomohla Katce udělat Lucie Segeťová, zaměstnankyně ČEZ Energetické služby, která její žádost doporučila Nadaci ČEZ. „Katku znám už několik let, protože je členkou mého jezdeckého oddílu. V rámci zaměstnaneckého grantu, jsem nežádala pouze na dopravu na závody na MČR, ale také na možnost vybavit halu jízdárny zrcadly, aby se jezdci zdraví i handicapovaní mohli vidět, což se také podařilo a jsem za to velice vděčná. Katka si i se svým handicapem sama vozí koně na závody a často nemá ani pomocníka, což je naprosto ojedinělé. Ale Je bojovnice a strašně se snaží, takže jak ji znám, dojede na závody, i kdyby tam koně měla přinést na zádech, “ říká Lucie Segeťová.

O Zaměstnanecký grant může požádat  veřejně prospěšná organizace, ve které se aktivně angažují zaměstnanci Skupiny ČEZ, ať už se ve svém volném čase nezištně věnují práci s dětmi, seniory, handicapovanými, nebo aktivitám v zájmových, sportovních a dalších organizacích. „Katčin příběh je velmi inspirativní a jsem ráda, že prostřednictvím dobrovolné angažovanosti zaměstnanců Skupiny ČEZ můžeme v letošním roce podpořit nejen Katku, ale i dalších 102 zaměstnaneckých grantů,“ dodává Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ