Nová plynová kotelna z "dílny" naší společnosti sníží emise teplárny ve Dvoře Králové

22. 5. 2023

Další skvělý počin týmu výstavby průmyslové energetiky. Ten zrealizoval a předal do užívání další nízkoemisní zdroj, tentokrát v lokalitě Dvůr Králové, která patří do portfolia zdrojů skupiny ČEZ.

Plynová kotelna o tepelném výkonu 12 MW je první etapou v řadě inovací technologické obnovy v této lokalitě. Nové zdroje postupně zcela nahradí stávající technologii uhelných kotlů K1 a K2, které již neodpovídají současně nastaveným trendům ve výrobě tepla. Teplárna ve Dvoře Králové nad Labem zásobuje teplem město s 16 145 obyvateli, s celkovou roční poptávkou tepla 162 500 GJ.
 
Nový zdroj oficiálně předal Radim Seidler, ředitel úseku výstavba průmyslové energetiky, za investora jej převzal Martin Hrubý, ředitel organizační jednotky. Velké díky patří Branislavu Strakuľovi, projektovému manažerovi výstavby nového zdroje, na řízení projektu spolupracoval rovněž Viktor Bednář. I přes těžkosti při realizaci se díky optimalizaci harmonogramu a dobré spolupráci s dodavatelem kotle Bosch Termotechnika s.r.o. podařilo zdroj uvést do provozu v rámci topné sezóny 2022/2023 a zajistit tak jeho odzkoušení pro nacházející rok.

Na tuto etapu navazuje etapa další, kterou je výstavba biomasové kotelny o výkonu 8 MWt, jejíž realizace již běží na plné obrátky a je opět v režii stejného týmu, který vede Radim Seidler

„Touto cestou bych chtěl velmi poděkovat za spolupráci všem kolegům, kteří se podíleli na výstavbě nového zdroje. I přes těžkosti při realizaci se díky optimalizaci harmonogramu a dobré spolupráci s dodavatelem kotle (BOSCH Termotechnika) podařilo zdroj uvést do provozu v rámci topné sezóny 2022/2023 a zajistit tak jeho odzkoušení pro nacházející rok,“ uvádí Radim Seidler.

Martin Hrubý k tomu dodává: „Jsem rád, že se projekt plynové kotelny podařilo úspěšně zrealizovat. Věřím, že výstavba biomasové kotelny, jako složitější část projektu, naváže na úspěšnou spolupráci všech zúčastněných stran, která je podmínkou k dosažení společného cíle.“