Nová trafostanice v Rožnově pod Radhoštěm zprovozněna

23. 2. 2015

Minulý rok v květnu byla zahájena významná investiční akce s názvem “Realizace nové trafostanice M8“ v Rožnově pod Radhoštěm. Stavba byla investorovi dodána formou zakázky na „klíč“, tzn. od počátečního návrhu technického řešení, přes přípravu projektové dokumentace ve všech stupních, až po samotnou realizaci a zprovoznění.

 Zakázka byla svým rozsahem dosti komplikovaná, a to  především z důvodu velmi krátké doby, potřebné pro realizaci   - počínaje vyřizováním povolení stavby až po kolaudaci stavby, zajištění připojení k napěťové hladině VN, včetně uvedení do provozu.  Po celou dobu jsme pracovali s vědomím, že termín 31.12.2014 je nepřekročitelný.  

Základní informace o stavbě:

Název zakázky Realizace nové trafostanice M8
Popis Rozvodna 22/0,4kV s rezervovaným příkonem 3,15MW
Investor ON SEMICONDUCTOR CZECH REPUBLIC, s.r.o.
Zahájení stavby 30. 6. 2014
Kolaudace Na základě závěrečné kontrolní prohlídky ze dne 25. 11. 2014
Termín zprovoznění 23. 12. 2014

V rámci stavby bylo nutné postavit novou přístavbu k objektu výrobního závodu budovy M8  pro nově dodané rozvaděče VN a vybourat původní podlahy v původní a zároveň nově plánované rozvodny NN. Následně se nově vybudovaly základy a obvodové zdivo, včetně monolitického stropu přístavby pro VN, kabelové kanály rozvodny NN a železobetonové podlahy. Celý prostor staré rozvodny prošel kompletní rekonstrukcí - od nových podlah a kabelových kanálů po opravu omítek, dodávku a montáž ocelových konstrukcí a další přidružené práce. Z hlediska technologických dodávek se jednalo o kompletní výstavbu VN a NN rozvodny, včetně distribučních transformátorů, instalaci řídicího systému a ochran rozvodny. Součástí byla i instalace podružných NN rozvoden a kabeláží, které slouží k distribuci energie v rámci objektu M8. Vzhledem k typu zařízení a následnému provozu bylo nutné tento prostor zabezpečit po stránce tepelné i v oblasti požární bezpečnosti. Pro tyto účely byla dodána vzduchotechnika na odvod přebytečné tepelné zátěže a pro zabezpečení požární bezpečnosti byla instalována čidla na detekci kouře a požární ucpávky s cílem zabezpečit jednotlivé požární úseky objektu.

Výstavbou této trafostanice investor získal možnost připojení výrobního objektu M8 z hladiny VN, což mu umožňuje od ledna 2015 nakupování silové energie na externím trhu za výrazně výhodnějších podmínek a další rozvoj výroby v objektu. V současné době dokončuje společnost ČEZ Energetické služby, s.r.o. pro ON SEMICONDUCTOR CZECH REPUBLIC, s.r.o. obdobnou zakázku na dalším výrobním objektu M1, který, vzhledem ke své současné spotřebě, bude mít ještě výraznější ekonomickou úsporu ve výrobních nákladech. Celý projekt se podařilo uzavřít a následně úspěšně zrealizovat díky společnému úsilí odboru Rozvoje energetických služeb a odboru Energetických staveb.  Oddělení Provoz distribučních zařízení naší společnosti bude po dobu budoucích 7 let zajišťovat provoz trafostanice M8 a následně i M1.