Nový kompresor ČEZ Energetické služby dodává stlačený vzduch pro Velkopopovický pivovar

27. 5. 2010

V závěru loňského roku došlo k podpisu několika smluv mezi společnostmi ČEZ Energetické služby a Plzeňským Prazdrojem ze skupiny Sabmiller. Předmětem těchto smluv bylo vybudování centrální kompresorovny a náhrada stávajících zastaralých kompresorů zajišťujících dodávku stlačeného vzduchu pro pivovar Velké Popovice. Společnost ČEZ Energetické služby provedla celkovou modernizaci kompresorové stanice a od 1. dubna 2010 zajišťuje dodávku stlačeného vzduchu pro pivovar.

Cílem celé investiční akce bylo nahradit zastaralé, neefektivní a kazové kompresory v pivovaru ve Velkých Popovicích za nové. Ty s využitím nejmodernějších technologií zajišťují dodávku stlačeného vzduchu v požadovaných kvalitativních parametrech. Hlavním motivem výměny kompresorů jsou snížené nároky na spotřebu energie a s nimi související šetrnější přístup k životnímu prostředí.

„Jsem rád, že naše společnost udržuje úzký pracovní vztah s Plzeňským Prazdrojem. Ten započal již v roce 2008, kdy jsme v Pivovaru Plzeň realizovali studii proveditelnosti přemístění energetického centra, rozvodů a technologií mimo tehdejší budovu a území. Naši partneři se tak přesvědčili, že s kvalitním energetickým poradenstvím lze nastartovat podstatné úspory. Kompresorovna ve Velkých Popovicích je důkazem, že na výpočty úspor dokážeme navázat i realizací plánovaných opatření a následnou správou nových částí energetického hospodářství“ uvedl Daniel Morys, obchodní ředitel ČEZ Energetické služby.

„Plzeňský prazdroj se koncentruje na šetření životního prostředí nejen prostřednictvím energetických úspor. Již dnes recyklujeme 99 % vyprodukovaného odpadu. Druhotně využíváme „zelené palivo“-bioplyn, vyprodukovaný v našich čistírnách odpadních vod, hledáme možnosti využití solární energie. Vynakládáme tak maximální úsilí na ochranu přírodních zdrojů a životního prostředí v širším slova smyslu,“ říká Petr Holeček z Plzeňského Prazdroje.

ČEZ Energetické služby zajistila výstavbu nové kompresorovny komplexně - dodávka začala získáním stavebního povolení, pokračovala samotnou výstavbou včetně technologií a byla zakončena instalací ovládací techniky. Pivovar Velké Popovice bude následně investici splácet v ceně dodávky stlačeného vzduchu.

ČEZ Energetické služby, s.r.o. jsou 100% dceřinou společností ČEZ, a.s. Hlavím cílem podnikání je provozování energetických hospodářství průmyslových podniků, správa veřejných osvětlení a komplexní technický servis v oblasti energetických zařízení a celků. Mezi největší energetické hospodářství, které jsou ve správě ČEZ Energetických služeb patří EH Vítkovice, EH Mohelnice a EH Colorlak. ČEZ Energetické služby provozují a spravují veřejné osvětlení v cca 200 městech a obcích v ČR.