Nový systém vytápění přináší Mohelnici jistotu dodávek tepla za přijatelnou cenu

20. 11. 2009

Mohelnice, 20. listopadu 2009: Dnes dopoledne byla oficiálně uvedena do provozu nová výtopna pro město Mohelnici. Symbolickou pásku v 11.00 hodin přestřihli starosta města Zdeněk Jirásko spolu se zástupcem společnosti ČEZ Energetické služby Danielem Morysem. Realizace projektu na bázi plynového kotle a moderního teplovodního vedení si vyžádala investici téměř 80 milionů korun. Veškeré náklady hradila společnost ČEZ Energetické služby ze Skupiny ČEZ.

Dnešním slavnostním aktem došlo k oficiálnímu završení téměř devítiměsíčního procesu výstavby nového zdroje tepla a teplé vody. Na nový systém centrálního zásobování teplem jsou vedle stovek bytů SBD Zábřeh a SVJ Mohelnice připojeny také městské objekty a příspěvkové organizace. Zákazníky jsou např. mateřská a základní škola, domov důchodců, pošta či místní Dům služeb. Předpoklad celkové roční dodávky tepla mohelnickým odběratelům se pohybuje okolo 75 TJ.

„Nový zdroj zamezil růstu cen v řádech desítek procent, který by u tepla a teplé vody nastal již od tohoto roku, vzhledem k proběhlému odpojení společnosti Siemens Elektromotory od předchozího zdroje. Celou investici v hodnotě 80 milionů zaplatila společnost ČEZ Energetické služby. Město Mohelnice ani ostatní odběratelé tepla tak nemuseli a nebudou muset vynaložit žádné prostředky, ani se na projektu jakkoli finančně podílet“, uvedl Zdeněk Jirásko, starosta města Mohelnice.

Právě udržení ceny bylo hlavním důvodem, proč město spolu se společností ČEZ Energetické služby investici do nového zdroje pro město připravilo. Po odpojení Siemensu by byl provoz natolik ztrátový, že by se cena tepla v Mohelnici zvedla už v stávající topné sezóně až na dvojnásobek.

„Jsem rád, že jsme dostáli svému závazku a zajistili obyvatelům města už v této topné sezóně kvalitní dodávky tepla a teplé vody z nového, moderního a v konečném důsledku i levnějšího zdroje“, uvedl Daniel Morys, ředitel úseku Obchod společnosti ČEZ Energetické služby. A dodal: „Velkou výhodou nového systému je výrazné snížení úniků tepla, která souvisí s nasazením nejmodernější technologie. I tato skutečnost se pozitivně projeví ve výdajích za tuto komoditu.“

Realizace stavby probíhala dle schváleného harmonogramu. Kromě samotné výstavby nového zdroje výroby tepla na bázi plynové teplovodní kotelny o výkonu 13,5 MW investice obsahovala instalaci nových teplovodních rozvodů a předávacích domovních stanic v cílových objektech. Součástí projektu byly také stavební úpravy kotelny a dodávka regulační a měřící technologie.

Pohled na technologii nové výtopny.

Zleva starosta města Zdeněk Jirásko s Danielem Morysem před symbolickým přestřižením pásky.

ČEZ Energetické služby, s.r.o. jsou 100% dceřinou společností ČEZ, a.s. Hlavím cílem podnikání je provozování energetických hospodářství průmyslových podniků, správa veřejných osvětlení a komplexní technický servis v oblasti energetických zařízení a celků. Mezi největší energetické hospodářství, které jsou ve správě ČEZ Energetických služeb, patří EH Vítkovice, EH Mohelnice a EH Colorlak. ČEZ Energetické služby provozují a spravují veřejné osvětlení v cca 200 městech a obcích v ČR.