Nový teplovod úspěšně zahájil „premiérovou“ topnou sezónu

8. 10. 2009

Ostrava, 8. října 2009 - Společnost ČEZ Energetické služby po necelých devíti měsících úspěšně dokončila stavbu nového zdroje tepla a teplé vody pro obyvatele Mohelnice. První dodávky začaly do odběrných míst ve městě proudit v pondělí. Předpoklad celkové roční dodávky tepla mohelnickým odběratelům se pohybuje okolo 34 TJ. Realizace celého projektu na bázi plynového kotle a moderního teplovodního vedení si vyžádala investici přes 75 milionů. Veškeré náklady hradila společnost ČEZ Energetické služby ze Skupiny ČEZ.

Realizace stavby probíhala dle schváleného harmonogramu, přičemž primárním cílem bylo zajistit obyvatelům města už v této topné sezóně dodávky z nového, moderního a v konečném důsledku i levnějšího zdroje. „Naší snahou bylo dosáhnout optimální kombinace využití nejmodernějších technologií a konečné výše investice tak, abychom mohli nabídnout obyvatelům konkurenceschopnou cenu za teplo a teplou vodu. Což se nám daří realizovat.“, uvedl Michal Rzyman, generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby.

Právě udržení ceny bylo hlavním důvodem, proč město spolu se společností ČEZ Energetické služby investici do nového zdroje pro město připravilo. Bez tohoto kroku by odběratelům v Mohelnici hrozil už v tomto roce strmý nárůst plateb za teplo a teplou vodu. A to vzhledem k proběhlému odpojení společnosti Siemens Elektromotory od centrálního vytápění. Po odpojení Siemensu by byl provoz natolik ztrátový, že by se cena tepla v Mohelnici zvedla už v stávající topné sezóně až na dvojnásobek. Nový zdroj ČEZ tak významně zamezil hrozícímu růstu cen v řádech desítek procent.

„Se začátkem topné sezóny proběhne důkladné odzkoušení celkového výkonu kotelny, kde se bude ohřívat voda jak pro účely dodávky teplé vody, tak i pro dodávky tepla. Během prvních dní plného provozu se neobjevily žádné technické problémy, které by negativně ovlivnily spolehlivost a plynulost dodávek našim zákazníkům“, uvedl Kamil Kocurek, projektový manažer stavby. Na nový systém centrálního zásobování teplem jsou vedle stovek bytů SBD Zábřeh připojeny městské objekty a příspěvkové organizace. Zákazníky jsou např. mateřské a základní školy, domov důchodců, pošta či místní Dům služeb.

Výkopy, do kterých probíhala pokládka nových rozvodů, jsou k dnešnímu dni prakticky zasypány a probíhají konečné terénní úpravy. „V samotné kotelně, kde jsou umístěny tři kotle o celkovém instalovaném výkonu 13,5MW, byly ukončeny individuální i komplexní zkoušky. V jejich průběhu se neobjevily žádné zásadní závady, které by bránily budoucímu bezporuchovému provozu celého systému.

Kromě samotné výstavby nového zdroje společnost ČEZ kompletně nahradila původní zastaralé parovodní a horkovodní topení novým, teplovodním. To je energeticky úspornější a šetrnější k životnímu prostředí. Součástí rozsáhlého projektu byla i výměna rozvodů, dodávka kotlů, regulačních a měřících zařízení. Proběhly rovněž stavební úpravy kotelny.

ČEZ Energetické služby, s.r.o. jsou 100% dceřinou společností ČEZ, a.s. Hlavím cílem podnikání je provozování energetických hospodářství průmyslových podniků, správa veřejných osvětlení a komplexní technický servis v oblasti energetických zařízení a celků. Mezi největší energetické hospodářství, které jsou ve správě ČEZ Energetických služeb, patří EH Vítkovice, EH Mohelnice a EH Colorlak. ČEZ Energetické služby provozují a spravují veřejné osvětlení v cca 200 městech a obcích v ČR.