Ohlédnutí za premiérovou "Letní odstávkou" v Teplárně Vítkovice

2. 10. 2014

Teplárna Vítkovice vstoupila počínaje rokem 2014 do projektu "Letní odstávka". Cílem tohoto projektu je provozovat teplárnu co nejefektivněji, a tedy v maximální možné míře kogeneračně s vysokou účinností vyrábět teplo a elektřinu.

Podstatou projektu je, že v letním období - květen až září v závislosti na počasí) - kdy jsou dodávky tepla minimální, nejsou provozovány černouhelné kotle K9 (91,4 MWt), K10 (91,4 MWt) a K11 (160,4 MWt), a není tedy neefektivně vyráběna elektrická energie.

Premiérová letní odstávka byla letos zahájena 26. května a ukončena 25. září. Na zákazníky, kteří odebírají teplo i v letním období, neměla odstávka žádný dopad, protože potřebné teplo je vyráběno v nově vybudované kogenerační výrobně na zemní plyn společnosti ČEZ Energo. Tato kogenerační výrobna, umístěná v rámci původní kotelny K5 a K6 Teplárny Vítkovice, sestává primárně z dvou plynových kogeneračních jednotek o elektrickém výkonu 2 x 1560 kWe a tepelném výkonu 2 x 1887 kWt. Výrobu tepla doplňkově zajišťují i dva plynové kotle o tepelném výkonu 3,5 MWt u kotle K1 a 1,95 MWt u kotle K2.

Teplo z kogeneračních jednotek pochází z chlazení spalovacích motorů a z chlazení spalinových cest. Vyrobené teplo je dále ukládáno do dvou akumulačních nádob o celkovém objemu 250 m3, které jsou opatřeny tepelnou izolací o tloušťce 200 mm. Tyto akumulační nádoby slouží především pro vyrovnávání disproporcí mezi výrobou a spotřebou tepla. Elektrická energie je transformována přes novou trafostanici 22/0,4 kV se dvěma transformátory o výkonu 2 x 2 MVA a následně je vyváděna do distribuční soustavy ČEZ Distribuce na hladině 22 kV. Teplo je vyváděno do rozvodné tepelné sítě Teplárny Vítkovice a dále pak do soustavy zásobování teplem ČEZ Teplárenské.

Pro investora - společnost ČEZ Energo - tuto energetickou stavbu realizovala jako generální dodavatel sesterská společnost ČEZ Energetické služby. Nutno podotknout, že realizace proběhla v požadované kvalitě a v rekordním čase necelého půl roku.

Mimo kogenerační technologie byly součástí stavby rozsáhlé stavební úpravy objektu původní kotelny. Bylo nutné v první fázi vybourat veškeré stávající betonové podlahy o tloušťce místy až 5 metrů a v ploše přes 400 m2. Následně byly provedeny postupné hutněné navážky a betonovány nové podlahy zpět do úrovně terénu. Technologie byla dopravena celkem na 17 trajlerech nebo kamionech a instalována pomocí dvou těžkých jeřábů. Mnohdy při transportních pracích až 15 metrových celků o hmotnostech až 40 tun hrály významnou roli pouhé centimetry a výborná organizace práce.

Náročný harmonogram pokračoval  výstavbou nového přívodu zemního plynu pro kotelnu a montáží  veškerých potrubních teplovodních rozvodů. Stavba se neobešla bez instalace výkonné vzduchotechniky a tří nových nerezových kouřovodů o výšce 28 metrů. Není bez zajímavosti, že v průběhu elektroinstalačních prací bylo položeno bezmála 12 km kabelů.

Investici do kogenerační výrobny v řádu desítek milionů korun realizovala a kogenerační výrobnu bude následně dlouhodobě provozovat společnost ČEZ Energo. Ta v rámci Skupiny ČEZ s malou kogenerací započala v roce 2011 v 17 lokalitách s celkovým instalovaným elektrickým výkonem 12 MWe. Ke konci srpna 2014 už bylo teplem z 83 kogeneračních jednotek ČEZ Energo zásobováno 39 lokalit a celkový instalovaný elektrický výkon tak přesáhl 46 MWe. Všechny jednotky jsou napojeny na centrální dispečink ČEZ Energo v obci Výčapy (kraj Vysočina), který optimálně řídí jejich provoz.

Letošní „Letní odstávka“ již byla ukončena. Proto si můžeme dovolit ohlédnout se za jejím úspěšným průběhem a zhodnotit její přínos:

  • Pro Moravskoslezský kraj, který patří z hlediska imisí k nejzatíženějším v České republice, projekt přinesl podstatné snížení vypuštěných škodlivin, a to emisí prachu přibližně o 8 tun, emisí oxidů síry o 240 tun, emisí oxidů dusíku o 160 tun a emisí CO o 20 tun. Nespálením fosilního paliva – černého uhlí – nebylo do ovzduší taktéž vypuštěno přibližně 80 tis. tun CO2. Dále výrazně poklesla hluková zátěž nejbližšího okolí Teplárny Vítkovice, zejména Vítkovické nemocnice.
  • Pro společnost ČEZ projekt přinesl snížení čerpání emisních stropů a povolenek CO2 a dále úsporu nákladů na opravy a údržbu.
  • A konečně pro celou Skupinu ČEZ je vedle pozitivního přínosu k jejím hospodářským výsledkům projekt především příkladem vynikající spolupráce mezi jejími členy.

Časosběrné video z realizace kogenerační výrobny v Teplárně Vítkovice je ke zhlédnutí na webových stránkách společnosti ČEZ Energo: www.cezenergo.cz.