Optimalizace výroby tepla pro Model Obaly a.s.

31. 5. 2013

Dne 16. 4. 2013 byla podepsána smlouva o dílo na Zvýšení účinnosti při výrobě a přenosu energie se společností Model Obaly a.s. Opava (MOO). Spolu s námi se na realizaci díla bude podílet i společnost GASCONTROL, a.s., se kterou jsme na tuto akci uzavřeli smlouvu o sdružení. Celá akce je vzhledem ke svému charakteru dotována z fondů EU, sekce výzkumu a vývoje a to v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI).

Hlavní myšlenkou realizace díla je instalace spalovací plynové turbíny, blokově zařazené před parní kotel. Toto uspořádání přinese vedlejší výrobu elektrické energie a hlavně stoprocentní využití tepla spalin za turbínou v hořáku parního kotle. Rekonstrukce stávajících kotlů bude v rozdílném rozsahu probíhat ve dvou lokalitách MOO, a to v Opavě a v Nymburku.

Zatím co lokalita Opava bude náročná svým rozsahem díla, který zahrnuje jak kompletní výměnu kotle o výkonu 8 tun páry za hodinu a výměnu napájecí nádrže, lokalita Nymburk bude náročná na organizaci díla z pohledu rekonstrukce všech vývodů topné a užitkové vody celého areálu. U obou lokalit je pak ze strany MOO požadováno minimalizovat možné dopady na výrobu a to pouze na víkendové prostoje. Na celou akci jsou smluvně kladeny vysoké nároky na dodržení technických parametrů a to navíc ve velmi krátkém časovém úseku dvou měsíců září a říjnu 2013.

Investice optimalizace výroby tepla u zákazníka přinese zajímavý úsporný efekt podpořený dotačním titulem. Zvolená technologie je svou jedinečností pilotním projektem. Celková cena za realizaci díla je 31 295 000 Kč.