Ostrava přivítá unikátní výstavu

22. 5. 2012

Již za méně než sedmdesát dní začnou v Londýně jubilejní XXX. olympijské hry. Spolu s britskou metropolí se na tuto akci celoplanetárního významu pochopitelně připravuje i český reprezentační tým. Jedním z jeho generálních partnerů je Skupina ČEZ, která rovněž podpořila unikátní putovní výstavu velkoformátových snímků s nejslavnějšími okamžiky českého sportu s názvem ŽIJEME LONDÝNEM. V rámci našeho regionu si je jako první pod širým nebem mohli od 16. do 21. května prohlédnout obyvatelé a návštěvníci města Opavy. Od 23. do 27. 5. bude nainstalována v Ostravě, přičemž její slavnostní vernisáž proběhne v pátek 25. 5. v 10.30 hod. na Jiráskově náměstí.

„Letní olympijské hry se zanedlouho stanou vrcholem letošního sportovního kalendáře a Skupina ČEZ u toho nebude jako tradiční partner Českého olympijského týmu chybět. Proto jsme se pochopitelně aktivně zapojili i do projektu „Žijeme Londýnem“, který prostřednictvím roadshow postupně přiváží atmosféru her do všech koutů České republiky, a to formou výstavy tří desítek velkoformátových fotografií, které zachycují významné milníky českého sportu 20. i 21. století,“  říká Bohdana Horáčková, ředitelka útvaru Komunikace Skupiny ČEZ.

aSmyslem výstavy je nejen připomenutí účasti všech českých či v minulosti československých sportovců na letních či zimních  olympijských hrách, ale především vyzvat veřejnost k aktivní podpoře současné reprezentace a v neposlední řadě i olympijských ideí.Expozice přitom začíná fotkou českých sportovců na slavnostním zahájení Olympijských her ve Stockholmu v roce 1912, kdy vůbec poprvé v historii pochodovali s vlastní českou vlajkou, a končí nástupem na zimních hrách ve Vancouveru 2010, kde nese vlajku Jaromír Jágr. Nejstarší fotografie pak zachycuje Františka Jandu-Suka, vůbec prvního Čecha, jenž se umístil na olympijských stupních vítězů, když získal stříbro v hodu diskem (1900). V rámci expozice se v samostatném bloku představuje i všech jednapadesát vítězů olympijských her  v barvách Československé či České republiky v letech 1924 až 2010.

Někteří z nich zavítají nyní i do Ostravy, a to na slavnostní vernisáž, která proběhne v pátek 25. 5. v 10.30 hod. na Jiráskově náměstí. Nejen jejich fanoušci se tak budou mít možnost setkat se zápasníkem Vítězslavem Máchou, olympijským vítězem z Mnichova 1972 a držitelem stříbrné medaile z Montrealu 1976, se sportovní gymnastkou Adolfinou Tačovou, dvojnásobnou stříbrnou medailistkou ze soutěže družstev v Římě 1960 a Tokiu 1964, či Jiřím Tabákem, sportovním gymnastou a držitelem bronzové medaile z Moskvy 1980. Nebudou chybět ani atletka Taťána Netoličková (Kocembová),držitelka dvou stříbrných medailí v běhu na 400 m a ze štafety 4 x 400 m z mistrovství světa v Helsinkách 1983, šermíř Aleš Depta, účastník olympijských her v Barceloně 1992 a předseda Českého klubu olympioniků v Moravskoslezském kraji, a atletka Denisa Rosolová, halová mistryně Evropy 2011 v běhu na 400 metrů.

Po dobu konání výstavy pak mají všichni její návštěvníci možnost poslat osobní vzkaz sportovcům z tamního stanu. Jedná se o soutěž, kdy každý může desetivteřinovým vystoupením pozdravit či podpořit svého oblíbeného sportovce, tým nebo dokonce celou reprezentaci. Autoři tří nejoriginálnějších vzkazů vyhrají zájezd přímo do dějiště her. Pokud by měl někdo trému, může to zkusit v klidu z domova přes web kameru. Stačí  jen kliknout na www.cez.cz/londyn. Na této stránce jsou i pravidla a návod, jak soutěžit.  

Rovněž ve  stanu si pak mohou děti hodit kostkou a podle čísla, které jim padne, pak dostanou malý dárek. Dospělí si zase mohou zasoutěžit ve vědomostním kvizu, jak jinak, olympijském.  Mohou vyplnit i anketní lístek a stát se tak součástí rozhodování, který veřejně prospěšný projekt by měla Skupina ČEZ ve spolupráci s Nadací ČEZ podpořit částkou 500 000 Kč. V každém ze 7 „ČEZ regionů“  bude podpořen projekt, který v anketě Vaše volba získá největší počet hlasů.