Osvětlení frekventovaného přechodu v Ráječku zvýší bezpečnost chodců

25. 2. 2014

Stovky lidí, kteří denně přecházejí cestou na vlak frekventovanou silnici u Ráječka, se mohou ode dneška cítit bezpečněji. Na rizikovém přechodu u obchvatu totiž přibylo osvětlení za téměř 200 tisíc korun, které díky úspěchu obce v celostátní anketě zaplatila Nadace ČEZ. Nebezpečné místo, kudy projede více než 8600 aut denně, získalo takto financované osvětlení jako první v Jihomoravském kraji, letos vzniknou přechody ještě v Brně, Hodoníně a Ivančicích, celkem jich bude v celé ČR 35. Projekt a kompletní realizaci stavby zajistila dceřiná společnost ČEZ Energetické služby.

Osvětlení přechodu, který vede přes frekventovanou silnici spojující Blansko s Rájcem-Jestřebí, uvítal starosta Ráječka Vít Rajtšlégr. „Nová světla výrazně zvýší bezpečnost chodců. Tím spíš, že poblíž přechodu je vlaková zastávka, kam denně chodí stovky lidí z Ráječka i z nedaleké Horní Lhoty. Vzhledem k obrovskému provozu na této silnici je zázrak, že se tam dosud nestala žádná nehoda,“ uvedl.

Zařazení přechodu v Ráječku mezi vítěze v Jihomoravském kraji a na Vysočině „posvětila“ odborná komise z řad krajských zástupců Dopravní policie a BESIP. Tuto volbu vysvětluje jihomoravský zástupce BESIP Pavel Čížek: „Přechod vede přes velmi vytíženou silnici, navíc mimo obec, kde jezdí auta rychleji a pozornost řidičů je menší než třeba ve městě. Člověk v tmavém oblečení navíc mnohdy nebyl na přechodu vůbec vidět. Světla teď ale řidiče už na dálku upozorní, že mají zpomalit.“

Cesta k osvětlení přechodů začala letos před rokem, kdy dopravní policie a BESIP vytipovala 70 nejnebezpečnějších přechodů v celé ČR. Veřejnost pak měla možnost rozhodnout svými hlasy, které z nominovaných přechodů dostanou prostřednictvím Nadace ČEZ osvětlení. „Zájem veřejnosti nás opravdu potěšil,“ říká Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ a s hrdostí dodává: „Pro osvětlení přechodů ve svém okolí hlasovalo přes sto tisíc lidí, obce a města mnohdy vytvářeli mezi svými občany vlastní kampaně. Zapojovali se často i obyvatelé okolních obcí, což byl případ právě Ráječka.“ Nakonec bylo vybráno 35 rizikových přechodů pro chodce napříč celou republikou, kompletní seznam je na www.cezregiony.cz.

Další fakta

  • Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. V roce 2013 se na přechodech událo 1 283 nehod, z toho 28 bylo smrtelných.
  • Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65%.
  • Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.
  • Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.